На финала е общественото обсъждане на законопроект за представителни искове за защита на колективните интереси на потребителите.
 
Този закон въвежда в националното законодателство директива от края на 2020 г., както и допълва европейските норми с неща, които са завоевание на нашето законодателство, поясни Димитър Маргаритов, бивш заместник-министър на икономиката и бивш дългогодишен председател на Комисията за защита на потребителите. Той е участвал в разработването му.
 
Според Маргаритов с новия закон много по-ясно и практически възможно ще бъде да се търсят обезщетения за вреди.
 
"Ако трябва да дам конкретен пример – ако фирма за бързи кредити е отпускала средства на свои клиенти и впоследствие те са ги погасявали предсрочно, но тази фирма им е вземала по-големи такси, отколкото законът допуска. Потенциално 5 хиляди души са станали жертва на тази нелоялна практика. Ще може само с един-единствен иск, който ще бъде заведен от т.нар. квалифицирана организация, когато бъде доказано в съда, че това нарушение е извършено, всички тези 5 хиляди души ще могат да си вземат обезщетението. При това този един-единствен иск за всички тези 5 хиляди души ще бъде безплатен."
 
Квалифицираните организации основно са неправителствени организации. Комисията за защита на потребителите също ще може да предявява такива искове, стана ясно от думите на Маргаритов.

Какво трябва да знаем за новите правила при роуминга

Една от най-големите НПО – "Активни потребители", е предложила към сега съществуващите искове да бъде добавен още един, който е фигурирал в ГПК до 2017 г., впоследствие е бил отменен, а сега може да бъде възстановен, защото е полезен, уточни Димитър Маргаритов. Според него този механизъм ще даде импулс на неправителствените организации да водят искове срещу нелоялни търговци, застрашили колективния интерес на потребителите.
 

istock
istock

"На голяма група хора, които са станали жертва на едно и също нарушение от страна на нелоялен търговец."
 
"Досега много малко потребители са получили обезщетение в резултат на колективни искове. Механизмът в този закон ще доведе дотам, че много по-голям кръг потребители ще имат възможност да получават обезщетение и то не само под формата на пари", обобщи Димитър Маргаритов в предаването "Преди всички".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg