Сайтове фантоми предлагат устройства за пестене на електроенергия.

Онлайн търговците обещават по-ниски сметки за ток и по-дълъг живот на електроуредите в дома ни. Устройствата обаче не постигат никакви ефекти, сигнализират зрители на NOVA. Реални резултати на електромера или поредна измама в интернет?

При поредната висока сметка за ток, Добромир търси начин да намали стойностите на електромера. Докато търси варианти, попада на реклама в интернет, която обещава до 75% по-ниски сметки за ток. 

Искат по-скъп ток от юли

„Направи ми впечатление, защото по-високите сметки в това време, в тази пандемия, оказват влияние на семейния бюджет”, казва Добромир.

Крайният ефект в сметката за ток идва благодарение на устройство, с цена, намалена наполовина - 69 лв.

„Включваш го в контакта, светват две зелени лампички и дотам. Нямаше никакъв реален ефект в сметките за ток”, добавя той.

istock
istock

Има ли реален ефект от използването на уреда върху показанията на електромера екипът ни проверява в лаборатория. Експериментът установява, че уредът не променя показанията. Резултатът се потвърждава и от изследвания на група от студенти в Електротехническия факултет на Техническия университет в София. В продължение на няколко седмици те изпитват ефекта на шест различни устройства, закупени от интернет, които обещават по-ниски сметки за ток.

„Те нямат абсолютно никакъв ефект върху консумираната електрическа енергия. По този начин не могат да коригират сметките си”, обяснява проф. Валентин Колев.

Енергото съкрати срока за плащане на сметките за ток

Жалби от потребители, закупили уреда, достигат и до контролните органи.

„Всички твърдения, които един търговец предоставя за продукта, трябва да бъдат доказани. В случая - че уредът пести енергия. Ако се установи, че рекламни послания или информацията на опаковката, са неверни, то това се счита за нелоялна търговска практика”, каза Игнат Асенов от Комисията за защита на потребителите.

Ако това се докаже, глобите за търговците на икономичните устройства може да достигнат от 1000 до 30 000 лв. при първо нарушение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg