Програмата за подпомагане на домакинствата за изграждане на инсталации с фотоволтаици или солари е доста усложнена, с много изисквания и условности

Това заяви пред БНР инж. Димитър Белелиев, председател на УС на Българската асоциация на електротехниката и електрониката, член на УС на Научно-техническия съюз на енергетиците в България, председател на Контролния съвет на КРИБ. 

Той припомни, че програмата се е чакала дълго време от много хора. Според него обаче е необходимо опростяване на процесите за кандидатстване.

Тръгва нова програма за фирмите за изграждане на фотоволтаици

"Най-кратката версия е да потърсят консултант, който да им помогне за попълване на документите. Биха могли и сами да се справят, зависи колко време са готови да отделят за това. /.../ Доста е усложнена самата програма, с прекалено много изисквания и условности. Най-голямата условност е това за твърдото гориво, защото това предполага, че човек трябва да инвестира доста пари. Който е на твърдо гориво, не е готов предварително да инвестира пари. Хората трябва да заплатят инсталацията, след което ще им бъде възстановена около 80% от самата инвестиция. Може да им се наложи да имат и някакви допълнителни разходи, например да си оправят покрива или нещо друго, свързано със самия монтаж", коментира инж. Белелиев в интервю за предаването "Преди всички". По думите му за такава инсталация ще са необхоидми поне 20 хил. лв.

Според експерта в България има хора, които могат да вършат тази дейност. Един електротехник със средно образование би могъл да свърши тази работа, смята той. 

Сериозен препъникамък може да бъде търсенето на съгласие от останалите собственици в един блок, предположи инж. Димитър Белелиев. Според него тази програма по скоро е насочена към хора, които живеят в индивидуални имоти. Не вярвам, че това ще се случи в масов характер, посочи той.

По думите му за бизнеса има отделна програма. Там финансирането е по-малко - до 50%

istock
istock

Инж. Белелиев очерта като голям проблем и за домакинствата, и за бизнеса, че тези системи не позволяват връщането на електрическа енергия в мрежата, в противен случай ще последват санкции. Според него това е много голяма недомислица. Едно от решенията се нарича нетметеринг, посочи той и обясни:

Кои домакинства могат да кандидатстват за безвъзмездните пари за фотоволтаици

"Елементарна система, в която плащаш разликата между това, което си върнал в мрежата, и това, което си потребил".

Според него обаче нещата се решават на парче. 

"Голяма част от българските земи глупаво ги използваме и ще ги използваме за фотоволтаици, вместо да ги използваме за земеделие или нещо друго", изказа мнението си инж. Белелиев. Според него по този начин силно самоунищожаваме нашата природа

По думите му друг е случаят с язовир "Огоста"

"При фотоволтаиците във водни басейни по скоро ефектът е положителен, отколкото отрицателен. Педполагам, че тук е въпрос на по-добра комуникация. В общините комуникацията е много трудна някой път. Практиката в световен мащаб е положителна за такива проекти. Ако нещата са направени добре, бих приветствал такава инвестиция". 

Колкото по-рано влизаме в такива нововъведения, толкова по-добре за нас, смята инж. Димитър Белелиев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg