Асоциацията за защита на потребителите е силно възмутена от действията на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова, която под мотото "Политиката на потребителите е абсолютен приоритет" всъщност лобира за фирмите събирачи на дългове, съобщава асоциацията по повод законопроекта за колекторската дейност.

Министър Нинова скоростно сътвори проект на закон, който шумно прокламира като възпиращ тормоза над потребителите, но всъщност е тъкмо обратното. Превръща тези фирми в монополисти и ограничава стопанската дейност, пише в позицията на неправителствената организация.

Събирачите на дългове звънят през два дни

Обръщаме внимание на министър-председателя Кирил Петков, който е припознал законопоректа, че България е задължена по силата на членството си в ЕС да транспонира всяка директива в националното законодателство. Това поставя въпроса защо вносителят на проекта - Министерски съвет, по инициатива на вицепремиера Нинова, не е предложил вариант, който да урежда в цялост колекторската дейност, а не само дребни части от нея (основно сметки за телефон, парно, вода и др.).

istock
istock

Чрез чл. 3 и чл. 5 в законопроекта се дават правомощия на колекторите, които ги превръщат в монополисти на вторичния пазар за дългове. Така например потребителите и техните близки няма да имат право да изкупят задължението на по-ниската цена, на която кредиторът ще продаде на колектора. Това на практика е в колизия със свободната стопанска инициатива, гарантирана в чл. 19 от Конституцията ни, се посочва в позицията.

Нинова: 40 нерегистрирани колекторски фирми тормозят народа

Асоциацията за защита на потребителите настоява за среща с премиера, на която да представи визията си. От организацията предлагат:
- Длъжниците да имат право по всяко време да оспорят дълга (а не само в 3-месечен срок, както е посочено в чл. 7, ал. 2 от законопроекта) и това оспорване да води до незабавно прекратяване действията по събиране.

istock
istock

Все пак трябва да се има предвид, че по дефиниция става въпрос за несъдебно потвърдени притежания и за действия не на органи по изпълнението:

- Колекторите да изкупуват дългове, след като длъжниците бъдат уведомени и им бъде предложено да го изкупят на същата цена;
- Да се въведе условие, когато давността е изтекла, длъжникът да може да възрази;
- Тази дейност да не се монополизира, като се дава право само на колекторските фирми да я извършват. (В момента тя се извършва и от адвокатски кантори);
- Достъпът на колекторските фирми до ЦКР (централен кредитен регистър) също да бъде регламентиран;
- И други.

Проектозаконът е във фаза на обществено обсъждане - позиции и коментари се събират до 18 февруари.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg