Спешно се нуждаем от законова уредба на събирането на вземанията от колекторските фирми, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на въпрос от "БСП за България" в рамките на блицконтрола относно стъпките за повишаване на защитата на българските потребители.

В България няма законодателна уредба на събирането на вземанията и това е огромен проблем за много хора в България, че нерегистрирани, неизвестни, нелегитимиращи се фирми ходят по села и градове, притискат хората, тормозят ги, товарят вземанията им с лихви, с такси, които не им се полагат, коментира Нинова. И този терор продължава, а в момента е свръхголям заради кризите, обедняването на хората и невъзможността някои от тях да си обслужват кредитите, допълни тя.

Как ще се регламентира дейността на фирмите за събиране на кредити

В БНБ има регистрирани 17 колекторски фирми, които могат да събират потребителски и банкови кредити, посочи тя.

istock
istock

"Оттам нататък в момента, поне от информацията, която се помъчихме да съберем, има около 40 фирми в България, които нито лицензирани, нито регистрирани, нито доказали капитал, нито легитимирали акционери или участници, някакви фирми ходят из страната и тормозят народа", каза Нинова.

Не мога да погасявам кредита си – какви са вариантите

Тя пое ангажимент да предложи на Министерския съвет и ще внесе законопроект в парламента да уредят този въпрос - дали с промени в Закона за защита на потребителите или с изцяло нов закон. Нинова предупреди, че ще има отпор. Вчера на експертния съвет на управляващата коалиция по темата един от експертите е изчислил, че това е интерес, който се движи между 4 и 5 млрд. лева.

Тя очерта още две теми, които в най-скоро време ще поставят на вниманието на НС - за частните съдебни изпълнители и евентуални мерки срещу спекула на пазара и нерегламентирано повишаване на цените.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg