След драстичния спад в цената на петрола заради пандемията – с колко трябва да поевтинеят горивата у нас? И ще се случи ли това?

Тази сутрин най-масовият бензин А-95 струва средно 1.93 лв., а литър дизел - 1.96 лв.

Разликата между най-ниската и най-високата цена по бензиностанциите е голяма - около 65 стотинки за литър.

Суровият петрол по международните пазари е паднал с около 47% от началото на месеца, а на колонките това се е отразило с 11-12 на сто.

Ще се отрази ли спадът на петрола на бензиностанциите у нас

„Намалението е напълно нормално, като то е в рамките на 13-14% за различните видове горива. То следва тренда на суровия петрол и е напълно нормално да бъде такова. Суровият петрол представлява около 30% от общата цена на горивата по колонките на бензиностанциите“, заяви пред NOVA Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

По негово мнение е важно да се знае, че в цената на бензина се включват и всички разходи, които са необходими за поддръжката на една бензиностанция.

Ще затворят ли бензиностанциите у нас

istock
istock

„Ние сме социално отговорни компании и дори в тази криза се опитваме да задържим персонала на работа. Нормално е да има цена, с която да успяваме да поддържаме нашите обекти. Налагат се мерки, които ограничават движението и в някои обекти имаме по 10-15 зареждания за ден, което е нищо. Към този момент ние сме направили нужното и сме затворили местата, където се продават храни“ добави Бенчев.

„Важно е да се отбележи, че повечето бензиностанции имат и карти за отстъпка, която варира между 5 и 15 стотинки и така реалната цена става още по-ниска“, завърши Бенчев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg