Мобилните оператори вероятно ще вдигнат цените на месечните абонаменти от следващата година заради високата инфлация през 2022 г. Това прогнозира председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски в съобщение, получено в БТА.

Според него новите условия ще влязат в сила най-рано през февруари 2023 г., след като излезе официалната статистика за инфлацията в България за тази година. Клиентите трябва да бъдат информирани със съобщения, както се случи миналата година. Повишението вероятно ще засегне още интернет услугите и кабелната телевизия.

Проверяват дали са защитени правата ни в договорите с телекоми и кредитни институции

"В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година. До края на ноември официалната статистика показва, че инфлацията е 15,8 на сто, което означава драстично покачване на цените на мобилните услуги", каза Майорски. При месечен абонамент от 20 лв. ще има повишение с около 3 лв., при 30 лв. с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

"Комисията за защита на потребителите не е направила нищо за една година във връзка с едностранното вдигане на месечните абонаменти при мобилните оператори. Договорите продължават да са в полза на компаниите, като клиентите не могат да се откажат от тях или да предоговорят условията си", подчерта Майорски.

istock
istock


По принцип евродирективата дава по-големи права и защита на потребителите, която не е пренесена добре в българското законодателство. Клиентите трябва да могат да се откажат от договора при промени от страна на мобилния оператор без допълнителни такси и начисления или да могат да си изберат друг по-евтин абонаментен план. Дори могат да предпочетат да си сменят оператора, ако друг им предлага по-изгодни условия, посочва Майорски.

От друга страна мобилните оператори получават милиони компенсации заради високите цени на електроенергията. Така с повишението на цените на абонаментите, компаниите ще реализират огромни печалби на гърба на потребителите, коментира Пейо Майорски. Според него омбудсманът, държавата и КЗП трябва да се намесят.

В началото на тази година мобилните оператори също повишиха цените между 1,5 и 3,3 на сто заради инфлацията през 2021 г. Мобилните оператори обясняват едностранното вдигане по действащите договори с предвидената подобна възможност в Общите условия към тях. Затова и не е възможно клиентите да прекратят договора си предсрочно без неустойки. Промяната засяга всички частни и бизнес клиенти, ползващи мобилни и фиксирани услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg