Омбудсманът Диана Ковачева изпрати ново писмо до председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев в продължение на друго от 23 март 2023 г. във връзка с условията за локалното платено паркиране в София.

Поводът за това писмо са сигнали от граждани, които търсят съдействие от омбудсмана заради отказ за издаване на електронен винетен стикер за локално платено паркиране в синя зона от „Център за градска мобилност“ ЕАД (ЦГМ). Причината е, че хората не притежават свидетелство за управление на МПС, но в същото време притежават автомобил, с който при необходимост близките им ги превозват. Проблемът е, че колите им не могат да бъдат паркирани в близост до дома.

„До момента в институцията няма постъпил от Вас отговор. Писмо изх.№ 987/23.03.2023 г. бе адресирано и до кмета на Столична община, откъдето информираха, че същото е препратено към ЦГМ. Становището на ЦГМ  е, че критериите за предоставяне на правото на локално платено паркиране са дефинирани в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община (Наредбата) и същите са заимствани от добрите практики в други европейски градове“, подчертава проф. Ковачева.

Как да проверите имате ли глоби и неплатени данъци

Тя обръща внимание, че в такова положение са поставени предимно възрастни хора, хора с увреждания, които се нуждаят от автомобил за своето придвижване, но поради възрастта си и/или здравословното си състояние не притежават валидно свидетелство за управление на МПС и ползват помощта на свои близки и роднини за придвижването си.

istock
istock

Омбудсманът не приема отговора на ЦГМ, че решението на проблема е издаването на електронен винетен стикер на друг член на домакинството, който отговаря на критериите на чл. 71 и чл. 72 от Наредбата.

„Това обаче, не е решение за граждани в същото положение, които живеят сами или другият член на домакинство също не отговаря на критериите на посочените разпоредби. С изискването за валидна шофьорска книжка, като условие за издаване на разрешение за локално платено паркиране, автомобилите на тези хора не могат да бъдат паркирани до домовете им, което смятам за неправилно, без обективно и разумно оправдание. В тази хипотеза може да изпадне и човек без шофьорска книжка при наследяване - автомобил, който до един определен момент е могъл да се паркира до жилището, поради това че наследникът няма свидетелство за управление, трябва да бъде преместен незнайно къде“, подчертава още Диана Ковачева.

Тя е категорична, че шофьорската книжка не е гаранция, че лицата, които отговарят на изискванията за локално платено паркиране, ползват активно автомобилите си, какъвто аргумент излага ЦГМ.

„С оглед на изложеното, няма равнопоставеност между собствениците на автомобили, живеещи в зоните за почасово платено паркиране. Правилно е същите да се третират еднакво, водещ да е фактът на собственост на ППС и адресът, така че да се осигури възможност притежаваните от тях превозни средства да бъдат паркирани в максимална близост до дома им, при облекчени условия, каквато е целта на локалното платено паркиране“, пише омбудсманът и препоръчва изменение на чл. 72 на Наредбата в частта, с която се въвежда изискване за свидетелство за управление на МПС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg