Етажната собственост да може да открива обща банкова сметка за средствата, събирани за управление и текуща поддръжка, а не само за поддържане на фонд "Ремонт и обновяване", е една от промените в Закона за управление на етажната собственост, които предстои да бъдат обсъдени. Общата банкова сметка ще улесни кандидатстването за колективни кредити пред различни финансови институции, посочи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева пред БНР.

Друга промяна предвижда да се улесни вземането на решения на общото събрание на собствениците, като се въвежда неприсъствено вземане на решения. С промените се  регламентира професионалното управление на етажната собственост, тоест дейността на професионалните домоуправители, както и контрольори като задължителен орган.

По думите ѝ ще бъде въведена задължителна застраховка "Професионална отговорност", изискване професионалните домоуправители да бъдат търговци по смисъла на Търговския закон, създава се специален регистър в МРРБ, който да ориентира хората кои са лицензираните професионални домоуправители.

Разработва се и механизъм общините да могат да противодействат на бездействието на етажната собственост относно избора на управител, поясни още Георгиева. "Тези промени са правени с цел мнозинството да успява да налага своите решения, да не изпадаме под терора на малцинството", коментира Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност. Той е категоричен, че законовите промени ще подпомогнат по-лесното участие в програмите за саниране.

Онлайн платформа помага при спорове на етажната собственост

Той припомни, че досегашната практика на 100% безвъзмезден грант "няма да е вечна" и навлизаме в период, в който ще се изисква съфинансиране от собствениците, "със защита на уязвимите домакинства". "Ако няма откъде хората да вземат безлихвени заеми, за да осигурят самоучастието си, това ще спре процеса.", допълни Цанев.

МРРБ
МРРБ

От 1 март 2023 г. би следвало да преминем към процеса на съфинансиране, стана ясно още от думите му.
"Очаква ни голяма инвестиция за подкрепа на многофамилните жилищни сгради за повишаване на тяхната енергийна ефективност - с близо 1 400 000 000 лева подкрепа по Националния план за възстановяване и устойчивост", уточни Десислава Георгиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg