Кризата с коронавируса е свила потреблението до най-необходимото - това сочи проведено неотдавна социологическо проучване. 

Намалили сме купуването на козметика и безалкохолни напитки. Вероятно ще се откажем от пътуване и почивка през лятото, отчитат социолозите.

"Естествено ще преразглеждаме списъка с покупките си, вероятно по-рядко ще излизаме извън него, когато сме в магазина. Това означава, че ще намалим спонтанното си харчене", коментира пред "Хоризонт" Добромир Живков, социолог от „Маркет линкс“. 

Потребителят ще се опита да бъде по-рационален в пазарното си поведение. 60% от анкетираните още преди месец са заявили, че ще започнат да ограничават разходите си.

Една пета от българите живеят в лишения

"Като говорим за конкретни продукти и услуги, най-потърпевши са туристическите услуги и продукти. Ще пътуваме много по-малко, немалко хора ще се откажат от традиционната си годишна почивка, особено лятната на море", допълни социологът. 

istock
istock

Ще спестяваме от посещения на театри и кина, отчита проучването. Очакванията са да бъде засегнато и ползването на телекомуникации. Няма да пестим обаче средства за здраве.

"63% от българите казват, че обичайно правят разходи за дрехи и обувки, годишни. 41% казват, че ще съкращават от тези  разходи. Виждаме, че 2/3 от тези, които харчат, вече заявяват готовност да съкратят", съобщи Добромир Живков.

Винаги, когато има несигурност, хората изчакват и не харчат безразборно, напомня социологът.

Как да избегнете ненужните покупки

"Дори финансовите къщи, които отпускат бързи кредити, регистрират силен спад. Има едно въздържане от потребление и неслучайно в Западна Европа се говори за това, че пътят на излизане от кризата минава през насърчаване на потреблението. Представете си, ако утре отворят търговските обекти, но никой не смее да си харчи парите - икономиката няма да се съживи", коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg