През 2019 г. 5,6% от населението на ЕС (около 24 млн. души) са изпитвали значителни материални лишения, сочат публикувани днес данни на Евростат.

Според методологията на статистическата служба това означава, че тези хора не са можели да си позволят най-малко четири от показателите за адекватен живот: да си плащат сметките навреме; да отопляват жилището си; да посрещат неочаквани разходи; да ядат месо (или риба или вегетариански еквивалент) редовно, да си позволят едноседмична почивка извън дома, телевизор, перална машина, автомобил, телефон.

Четири банки започват отпускането на безлихвени кредити

Данните за м.г. показват продължаващата тенденция на спад в дела на тези хора след пика от 10,2% през 2012 г. Въпреки че заради мерките срещу коронавируса може да се очаква през 2020 г. това да се промени.

В страните членки в България е регистриран най-голям дял на хора, изпитващи значителни материални лишения през 2019 г. - 19,9%. Следват Гърция с 15,9% и Румъния - 12,6%.

istock
istock

На обратната страна на скалата е Люксембург – 1,3% през 2018 г. Следват Швеция с 1,6% през 2018 г., Нидерландия и Финландия – по 2,4% през 2019 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg