„По отношение на обявеното намерение за повишаване на цената на мобилните операторите, Комисията за защита на потребителите към Министерството на икономиката се произнесе, че това е нелоялна търговска практика. Мобилните оператори искат да си вдигнат цената двойно накуп през януари. За нас това е нелоялно и от днес още ще има акт на органа, с който я забраняваме", обяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова 

Ако цената бъде повишена, ще бъдат наложени всички регулаторни мерки. Ще се налага глоба в размер от 1000 до 30 000 лева. Нинова се закани и, че ще се обърне към съда и ще поиска, ако заповедта й бъде обжалвана, да се приложи предварително изпълнение.

Могат ли мобилните оператори да вдигнат таксите

Ще бъде възстановен и националния съвет за защита на потребителите, който не се е събирал повече от 2 години. Целта било всеки потребител да знае, че държавата е до него и ще го защити.

istock
istock

„Защитата на българския потребител ни става абсолютен приоритет. 21 000 жалби са постъпили тази година в КЗП. Това показва колко хора са засегнати от най-различни казуси. Най-често жалбите са срещу енергоразпределителни дружества, топлофикации, ВиК - дружества, некачествени стоки. Това е симптом - колко много хора имат проблем по отношение на потребителските си права”, категорична бе Нинова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg