Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ (ДМОС) към Министерство на вътрешните работи (МВР) предупреждава за разпространението на измамни имейли от името на официални европейски или национални правоохранителни институции.

Информацията за разпространението на такива фалшиви имейли е получена в ДМОС по канала на Европол. Измамните съобщения гласят, че жертвите са обект на разследване, свързано с детска порнография, поради което следва да заплатят определена сума, за да бъде прекратено наказателното преследване срещу тях.

Нова измама чрез фалшиви имейли от банки

Много от получателите на тези имейли, разпознали измамата, са уведомили официалните си национални власти или Европол. Белгийските власти са започнали официално разследване, за което информират и различни новинарски канали.

С цел повишаване на информираността и бдителността за подобни измами, Европол разпространи и клип с превантивен характер.От ДМОС прилагат копия от последните две измамни съобщения, получени в България, и напомнят, че както в МВР, така и в европейските правоохранителни институции нямат практика за информиране на гражданите по електронните пощи.

Съветът на експертите е при получаване на подобен тип електронни писма да се избягва дори отварянето им, защото това може да крие евентуален риск за техните електронни устройства: 
 
МВР, пресцентър

 

 


МВР, пресцентър

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg