Запазва се тенденцията все повече българи да предпочитат безкешови методи на плащане, които предлагат и по-добри опции за проследяване на разходите.

Това става ясно от Ежегодния доклад "Изгубени в трансакциите" с основна тема "Потребителско поведение и платежни методи през 2022 г.: онлайн разплащания в ера на несигурност" по поръчка на софтуерната компания "Пейсейф".

Проучването е извършено от "Сапио рисърч" (Sapio Research), а чрез него "Пейсейф" е проследила промяната в поведението на потребителите и нагласите им към видовете плащания в момент, когато светът се възстановява от пандемията, а инфлацията продължава да расте.

Ще плащаме по-евтини електронни услуги от същите на гише

Промяната в нагласите настъпва още през 2020 г. със старта на пандемията. Заради нея 52 процента от сънародниците ни споделят, че плащат все по-малко в брой в сравнение с две години по-рано, а за 41 на сто именно кризата с Ковид-19 e причина за трайната промяна в платежните им навици. Фактор, допълващ тези промени, е покачването в разходите на потребителите (за 45 процента) в края на 2021 г. и началото на 2022 г., когато инфлацията бележи нови пикове. 

istock
istock

Според проучването, в сравнение с година по-рано, българите (45 процента) използват своята дебитна карта значително по-често от респондентите във Великобритания (39 на сто), Германия (29 процента), Италия (21 на сто) и Австрия (21 процента). Близо 75 на сто са платили с карта поне веднъж в последния един месец.

Ще плащаме за административни услуги и с издадени в чужбина банкови карти

Дигиталните портфейли увеличават своя дял сред българските потребители (24 процента) спрямо година по-рано. Те се предпочитат, защото не изискват въвеждане на финансови данни онлайн, както и наличие на физическа карта. Още един позитив е възможността за по-лесна и бърза проследимост на трансакциите, анализи на разходите и т.н. За сравнение, сходен е процентът на потребителите, избиращи дигитални портфейли като предпочитан метод за плащане в Германия и Австрия (29 на сто и за двете страни). 

Въпреки че пандемията промени осезаемо нагласите на потребителите към използване на безкешови платежни инструменти, 62 процента от българите казват, че биха се притеснили, ако не могат да платят в брой за услуги и продукти. За 54 на сто плащането кеш все още е най-надеждно, показва още проучването.

istock
istock

Физическият контакт и личното отношение на банковите консултанти остава важен фактор за българските потребители. 47 на сто предпочитат традиционните банки, защото предлагат по-добро обслужване и могат да разчитат на тях за финансови съвети.

Защо е важно да преглеждаме банковото си извлечение

Едновременно с това 41 процента посочват, че онлайн банките имат по-добро дигитално потребителско изживяване спрямо предлаганото от традиционните банки. Те сочат, че разширеният анализ на банковите сметки, които този вид банки предлагат, им помага да контролират своите разходи по-добре (42 на сто). 

Проучването е проведено от "Сапио рисърч" по поръчка на "Пейсейф" през април 2022 г. сред 11 000 потребители от САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Австрия, България, Италия, Перу, Чили и Бразилия, и проследява нагласите спрямо плащанията, като 1000 от тях са представители от България, се уточнява в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg