От днес земеделските стопани и тютюнопроизводителите могат да заявяват по електронен път и трудови договори за наемане до 120 дни на трайно безработни за сезонна селскостопанска работа.

Това е третият вид трудов договор, създаден специално за осигуряване на работна ръка за прибиране на реколтата в селското стопанство.

Новата възможност се регламентира с последните поправки в Закона за здравето и ще важи до края на октомври тази година .

Сезонно наети безработни няма да губят право на помощи

От сайта на Главната инспекция по труда могат да се изтеглят новите трудови договори, за да се наемат хора в трудоспособна възраст на месечно социално подпомагане, които не са включени в програми за заетост. Така няма да е необходимо те да полагат общественополезен труд, за да заработят помощите си.

Всеки от договорите е с уникален идентификационен код.

Не е необходимо да се плащат предварително осигурителните вноски.

istock
istock

Наетите социално слаби, пък, няма да губят социалните си помощи.

Земеделците могат да наемат за повече от един ден и безработни. Те също не губят правото си на обезщетение.

Зеленчукопроизводителите с допълнителна помощ от държавата

Остават в сила и еднодневните трудови договори за работа в селското стопанство.

От началото на годината до момента са регистрирани над 73 хиляди еднодневни договори, заявени са от 564-ма земеделци, отглеждащи предимно лозя, ябълки, лавандула.

Още 66 земеделци са заявили 2500 договора за повече от един ден, основно за прибиране на розовия цвят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg