Как да се справите с неудобните въпроси по време на интервю за работа и как да се държите, когато сте под стрес и сте изправени срещу десетки кандидати, борещи се за една и съща позиция? Есперти съветват на какво да обърнем внимание и как най-добре да подходим, когато сме изправени пред такава ситуация. Ето и примери в помощ на търсещите, предоставени от NOVA.

Разкажете ни за трудна ситуация в работата и как я преодоляхте

Този въпрос често се използва, за да се оценят уменията ви за решаване на проблеми и доколко се справяте под напрежение.

Примерен отговор: "Шефът ми имаше спешен семеен проблем и трябваше да отсъства от офиса за две седмици без предварително уведомление. Най-големият ни клиент вече беше планирал да посети офиса ни през това време, за да чуе представяне на рекламна кампания, и се притесняваше, че никой друг в офиса няма да е в течение на проекта преди крайния срок. Насрочих незабавен видеоразговор с клиента, за да го уверя, че ще мога да представя презентацията на моя шеф на срещата. Дори направих така, че да спомена конкретните параметри на кампанията, които клиентът е посочил. Срещата протече по план и ние спечелихме акаунта".

Какви са IT компаниите, които наемат българи

Как се справяте със стреса и промените

Начинът, по който се справяте със стресови ситуации и се адаптирате към промените, е показател за способността ви да решавате неочаквани проблеми и да усвоявате нови процеси. Работодателите искат да наемат кандидати, които реагират конструктивно на стреса и са готови да изпробват нови решения, така че е важно отговорът ви на този въпрос да показва личностно израстване. Дайте отговор, който демонстрира способността ви да запазвате спокойствие под напрежение и да се адаптирате към нови процеси.

Примерен отговор: "Успявам да запазя спокойствие, като първо се съсредоточавам върху по-голямата картина и след това разделям проектите си на по-малки задачи. Винаги започвам, като определям крайната цел, която се опитвам да постигна. Оттам правя списък с краткосрочни и дългосрочни действия, които ще ме доведат до крайната цел."

istock
istock

Успявате ли да овладявате конфликтите на работното място

Работодателите задават този въпрос, за да оценят комуникативните ви умения, уменията ви за решаване на проблеми и доколко добре се справяте със стреса. Добрият отговор ще илюстрира момент, в който сте се изправили пред препятствие, запазили сте спокойствие и сте работили за продуктивно решение.

Примерен отговор: "Работех като ръководител на IT проект и един служител постоянно закъсняваше с изпълнението на задачите. Когато се обърнах към него, той се защити, затова запазих спокойствие и признах, че сроковете са предизвикателство, и попитах как мога да му помогна да отговори на очакванията. Той ми каза, че е бил включен в друг проект, така че се срещнах с другия ръководител на проекта и стигнахме до решение, което облекчи работното натоварване на техника. През останалата част от проекта той свърши чудесна работа. Научих, че невинаги знаеш какво изпитват другите и като имаш това предвид, можеш по-добре да се ориентираш в конфликтите и да бъдеш по-полезен и подкрепящ колега."

Кой е градът с най-ниските заплати у нас

Кое е най-голямото ви постижение

Може да се окаже трудно да посочите най-впечатляващото си постижение. Вместо това помислете за няколко постижения, които показват вашата работна етика и ценности. Ако можете, изберете примери, които са свързани и с основните отговорности на отворената длъжност.

Примерен отговор: "В последната си роля управлявах цялото съдържание на компанията в социалните медии. Забелязах, че други марки експериментират с видеоклипове и виждат голяма ангажираност от страна на клиентите си, затова попитах шефа си дали можем да направим нискобюджетен тест. Тя се съгласи, така че изготвих евтин видеоклип, който предизвика двойно по-голяма ангажираност от тази, която обикновено виждахме в нашите социални канали. То също така доведе до конверсии, като 30% от зрителите посетиха нашия уебсайт в рамките на една седмица, след като видяха видеоклипа."

Как си представяте успеха

Работодателите задават този въпрос, за да разберат как вашето определение за успех може да повлияе на целите ви и на начина, по който ги измервате. Добрият отговор ще покаже, че знаете как да определяте и измервате целите си и сте готови да предизвиквате себе си и да работите усилено, за да ги постигнете. Помислете за своите постижения, които са ви направили горди, за дългосрочните и краткосрочните си успехи и за това как компанията, с която провеждате интервю, възприема успеха. Дайте конкретни примери за това как сте постигнали успех в миналото.

istock
istock

Примерен отговор: "Определям успеха като изпълнение на целите ми и очакванията към мен. Чувствам се успешен и като помагам на моите колеги да постигнат собствените си цели, за да може компанията да бъде успешна. В предишната ми роля успехът означаваше да надвишавам седмичните квоти и да прилагам нови процеси, които повишаваха производителността и намаляваха времето, необходимо за изпълнение на задачите ни."

Фирми пестят пари с хибриден модел на работа

Защо трябва да наемем именно Вас

Макар че този въпрос може да изглежда плашещ, интервюиращите обикновено просто ви дават възможност да представите най-добрите си качества за работата. Използвайте този момент, за да подчертаете предимствата и умения си и да споменете всичко останало, за което не е станало дума по време на интервюто. Предварителното отработване на отговора ще ви помогне да звучите уверено и ще затвърди комуникативните ви умения.

Примерен отговор: "Мисля, че съм много подходящ за тази работа, защото съм силно ориентиран към крайните срокове и се справям добре в динамична работна среда. Споменахте, че предпочитате ежеседмични актуализации на статуса пред месечните, а това е нещо, което вече правя в настоящата си работа. Така че тази работа ми се струва реалистична по отношение на работното натоварване и нещо, което би било вълнуващо предизвикателство."

Защо напускате настоящата си работа

Съществуват много приемливи причини за напускане на работа. Подгответе обмислен отговор, който ще даде на интервюиращия увереност, че сте обмислили промяната на работата си. Вместо да се фокусирате върху негативните аспекти на настоящата или предишната си длъжност, съсредоточете се върху бъдещето и това, което се надявате да спечелите на следващата си позиция.

istock
istock

Примерен отговор: "Въпреки че оценявам опита, който придобих в настоящата си роля, няма никакви възможности за развитие и бих искал да продължа да си поставям предизвикателства, като поемам повече отговорности."

Каква е очакваната от вас заплата

Интервюиращите задават този въпрос, за да се уверят, че очакванията ви съответстват на сумата, която са предвидили за длъжността. Ако посочите диапазон на заплатата, който е изключително по-нисък или по-висок от пазарната стойност на позицията, това създава впечатление, че не знаете каква е стойността ви.

Какви са причините за свиването на пазара на труда у нас

Ето три начина да подходите към този отговор:

Предоставете диапазон. Проучете типичния диапазон на възнаграждението за длъжността и определете своите граници в съответствие с вашия опит и ниво на умения. Не забравяйте да уведомите експерта по човешки ресурси на фирмата дали можете да лавирате. "Очакваната от мен заплата е между 00 000 и 00 000 лв., което е средната заплата за кандидат с моето ниво на опит в този град. Въпреки това мога да лавирам."

Включете възможности за преговори. Възможно е да има други предимства, екстри или форми на възнаграждение, които намирате за също толкова ценни, колкото и заплатата ви. "В момента печеля 00 000 лв. и бих искал да увелича възнаграждението си, но съм готов да обмисля и други форми на компенсация, включително платен отпуск и бонуси, за да увелича това число."

Отклонете въпроса. Ако сте в началото на процеса на наемане и все още се запознавате със спецификата на служебните задължения и очаквания, може да искате да отклоните въпроса за по-късен етап от разговора. "Преди да отговоря, бих искал да задам още няколко въпроса, за да добия по-добра представа за това какво включва длъжността. По този начин ще мога да предоставя по-точни очаквания".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg