Oколо 18% средно от европейските работниците са изложени на опасни вещества на работните си места.

Това заяви Дарина Конова, държавен експерт в Министерството на труда и социалната политика пред БНР.

Министерството в качеството си на национална фокусна точка на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа организира днес национална конференция „Здравословните работни места управляват опасните вещества“.

Има криза за месари у нас

Конова поясни, че опасни вещества са химикалите в бои, лепила, дезинфектанти, почистващи препарати, пестициди, но и замърсители, генерирани в хода на производствени процеси като пари при заваряване, силициев прах при обработка на строителни материали:

istock
istock

„Излагането на опасни вещества на работното място е много по-често срещано, отколкото хората смятат. Не знам доколко са информирани работещите в един фризьорски или козметичен салон или хигиенистите, например“.

В кои сектори обявиха свободни работни места

Дарина Конова подчерта, че опасни вещества се срещат в почти всички видове производства, в почти всички бизнеси и че в този случай най-важна е информираността.

Може ли да работя, ако нямам 18 години?

istock
istock

Според нея, от ключово значение в регламентите е производителите и търговците да предоставят информация надолу по веригата до потребителя. Във всяко предприятие трябва да има картотека на опасните вещества и да бъдат предвидени необходимите предпазни мерки.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg