За да започнете работа трябва да имате навършени 16 години. Законът забранява приемането на работа на лица, ненавършили 16 години, информира Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

Допуска се по изключение приемане на лица под 16 години само за определени видове работи: - от 15 до 16 години за извършване на работи, които са леки (не изискват полагането на значителни физически усилия), не са опасни или вредни за здравето и за правилното физическо, умствено и нравствено развитие и чието изпълнение няма да ти пречи дапосещаваш редовно училище или да участваш в програми за професионално ориентиране или обучение.

Уволняват работници заради постове и снимки във Фейсбук

На ученически длъжности в цирковете могат да се приемат момичета, навършили 14 години, и момчета, навършили 13 години; в областта на изкуствата могат да бъдат наемани и лица под 15 години - за участие в снимане на филми, подготовка и изнасяне на театрални и други представления могат, но трябва да им се осигурят облекчени условия и съответствие с изискванията за правилното им физическо, умствено и нравствено развитие.

istock
istock

Ако си навършил 14 години, но все още нямаш 15, можеш сам да подпишеш трудовия си договор, като към него се прилага предварително писмено съгласие на твоя родител или попечител. Ако нямате навършени 14 години, тогава трудовият договор се сключва от вашия родител или настойник.

1200 лв. стартова заплата очакват студенти

Има работи, за които е задължително да си навършил 18 години. Забранено е лица под 18 години да се приемат на тежки, вредни и опасни работи.

За непълнолетните лица се забранява работа, която е:

- извън техните физически или психически възможности;

- свързана с излагане на вредно физично, биологично или химично въздействие, особено с токсични агенти, канцерогени, агенти, причиняващи наследствено генетично или вътреутробно увреждане; -свързана с вредности, които по какъвто и да е друг начин оказват постоянно неблагоприятно въздействие върху здравето;

В кои сектори обявиха свободни работни места

- в условия на радиация;

- при изключително ниски или високи температури, шум или вибрации;

- свързана с риск от трудови злополуки, за които се предполага, че не могат да бъдат осъзнати или избегнати от непълнолетния поради неговата физическа или психическа незрялост.

За лицата под 18 години е установено намалено работно време от 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица (за сравнение – нормалната продължителност е 40 часа седмично и 8 часа дневно).

Какви работници се търсят в различните градове

istock
istock

Работниците и служителите, ненавършили 18 години, имат право на удължен основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни, включително и за календарната година, през която навършват 18 години (за сравнение – в общия случай минималният размер на основния редовен платен годишен отпуск е 20 работни дни).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg