Чрез инспекцията по труда през последните три години 46.4 млн. лв. са изплатени на работници и служители, чиито възнаграждения са били забавени от работодателите, съобщиха от ГИТ.

Засиленият контрол от страна на Агенцията води и до намаляване на сумата на установените забавени възнаграждения, която през 2017 г. е била 28.4 млн. лв., през – 2018 г. - 27.3 млн., през 2019 г. вече e 17.8 млн. лв.

Броят на ощетените лица също намалява от над 12 000 през 2017 г. и 2018 г. до 6250 през 2019 г.

Един от шестима работници в ЕС е ниско платен

Инспекцията по труда реагира с приоритет на всеки сигнал, свързан със забавени възнаграждения. Като се има предвид, че поне един работещ във всяко предприятие, бавещо заплати, в даден момент подава сигнал, може да се предположи, че контролните органи на Агенцията проверяват почти 100% от работодателите, които не плащат навреме.

Практиката показва, че когато работодателят има временни затруднения, той намира начин след намесата на инспекторите по труда да изплати дължимите суми на работниците и служителите си.

Колко намериха работа през Бюрото по труда


ИА ГИТ напомня на работниците и служителите, че имат законовата възможност да прекратят трудовото си правоотношение без предизвестие, като запазват пълни права за получаване на обезщетение за безработица, ако работодателят им забави възнаграждението.

В общия случай при напускане на това основание работодателят им дължи минимум едно обезщетение в размер на една заплата. Те могат да търсят и по съдебен ред забавени възнаграждения и обезщетения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg