От днес, 22 април, до 28 ми април Агенцията по заетостта ще приема заявки от областни и общински администрации, от столичните районни и от кметства за разкриване на 370 работни места за младежи с висше образование.

По програмата "Старт в кариерата", държавата ще предоставя по 800 лева за заплата и дължимите осигуровки за срок от 12 месеца.

По едно работно място може да заяви всяка общинска или областна администрация, а по 2 - тези в областните градове и районните кметства към Столична община.

Предлагат по 1500 лв. на всеки съкратен заради пандемията

Заявките се подават в местното Бюро по труда, като се посочват изискванията за образование, професия, умения, компетентност и начин на кандидатстване.

Кандидатите трябва да са на възраст до 29 години, да са завършили висше образование, да нямат трудов стаж по специалността.

iStock
iStock

В рамките на 12-месечен трудов договор те ще могат да натрупат първия си стаж по придобито образование.

Младежите, които отговарят на условията, ще бъдат поканени и насочени от Бюрото по труда, в което са регистрирани, за кандидатстване към работни места на разстояние до 50 км от тяхното местоживеене.

Предлагат „заплата за издръжка“ в шивашките фирми


Всеки младеж може да кандидатства и за други работни места, като информация за заявените работни места в страната може да получи от всяко бюро по труда или от сайта на Агенцията по заетостта.

За работните места, обявени по Програмата, могат да кандидатстват и заети лица, работещи по различна от придобитата специалност професия, като за целта е необходимо да потърсят съдействието на бюрото по труда по местоживеене.

До 21 май 2021 г. работодателите ще извършат окончателния си подбор сред насочените от бюрата по труда младежи, а класираните и одобрени кандидати ще започнат работа в първите дни на месец юни. 

iStock
iStock

Препоръчваме на младите хора да се запознаят с възможностите, реда и условията за работа по програма „Старт на кариерата”, които са публикувани на официалната интернет страница на Агенцията по заетостта в рубрика „Програма „Старт на кариерата” на следния адрес: https://www.az.government.bg/pages/programa-start-na-karierata/. В същата рубрика след 28 април 2021 г. ще бъде публикуван и списъкът на заявените работни места в областни и общински администрации и районните кметства към Столична община.

С колко ще се вдигнат заплатите догодина

Подробна и пълна информация може да се намери и във всички бюра по труда в страната, където на заинтересованите се предоставят консултации и съдействие за кандидатстване, участие, подкрепа за териториална и/или професионална мобилност и други допълнителни услуги.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg