Тази седмица България се включва в мащабна кампания за подобряване на условията на труд и заплащане в шивашките предприятия.
 

Тя е част от инициатива на международната организация на индустриалните работници в цял свят по повод осем години от трагедията, при която рухна сградата Рана плаза в Бангладеш. Тогава загинаха и пострадаха хиляди работници.
 
В България в шивашкия бранш официално са заети повече от 80 000 души. Те са силно засегнати от коронакризата.
 
Кампанията е под наслов „Шивашките фабрики и шивашките работници имат нужда от безопасни места за работа“, каза за „Хоризонт“ Цветелина Милчалиева - председател на Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост към КНСБ.
 
„Едни от преките зависимости в производителността на труда са именно условията на труд“.
 
Коронакризата се отрази сериозно на шивашкия бранш. Основните фирми, които правят поръчки в България, са от Германия и Франция. „Към момента те са заявили , че може би ще запазят 30% от това, което стандартно поръчват“, каза синдикалистката.

Фирми вдигат заплатите въпреки кризата

От федерацията настояват за въвеждане на т.нар. „заплата за издръжка“ в шивашките предприятия. „От години са на минимална работна заплата и в много от случаите това е нещо, което ги поставя под прага на бедност“.
 

istock
istock

Предстоят преговори с работодателите за браншов договор за шивашката промишленост с акцент върху доходите. „Сериозни брандове, наистина, цените, на които ще преговарят това нещо да се случи, са безсрамно ниски“, каза Цветелина Милчалиева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg