Заложеното увеличение на средната работна заплата в някои предизборни програми е като "да се обещае колко ще е средната температура на нацията".

Невъзможно е, не защото не е хубаво или защото хората не го искат, а защото държавата няма инструменти, за да регулира този показател.

Инструментът, с който разполага държавата, това е влиянието и върху минималната работна заплата. Това заяви директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.
 
Държавата няма инструмент и да влияе върху квалификацията и повишаването на производителността на труда, което е ключово.

Може ли средната заплата да стане 2450 лева

На практика допълнителните квалификации и професионализмът нямат реализация, освен на добрата воля на работодателите - да дадат по-висока заплата на служителите си, които имат квалификации в сравнение с тези, които са с основно образование.
 

istock
istock

Иван Нейков е оптимист, тъй като вижда, че българският бизнес и издръжлив и креативен. Над 93% от всички български предприятия са микропредприятия, т.е. с по 9 и по-малко работници. Тези предприятия са гъвкави и могат да оцеляват, стискайки зъби, каза той.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg