Работникът или служителят да не  е длъжен да отговаря на имейли или други съобщения от работодателя по време на междудневната и седмичната почивка освен когато в договора му е уговорено друго. Това предлагат от Алианса на технологичната индустрия, относно промените в Кодекса на труда, които касаят работата от разстояние.

Според организацията предвиденото сега право но изключване за хората работещи от разстояние трябва да се отнася до всички служители, независимо от уговорения начин на работа – от разстояние, хибриден или в помещенията на работодателя.

От АТИ искат да отпадне изискването служителят да осигури работно място без риск за здравето и безопасността си. Изискването на оценка на риска на работното място е задължение на работодателя, посочват от организацията. Затова според тях въвеждането на изискване за предоставяне на писмена информация за характеристиките на работното място от служителя е необосновано и безпредметно.

Тормозят ни вкъщи след работното време

Друго предложение предвижда действително отработеното време, в това число и при работа от разстояние, нощен или извънреден труд, да може да се отчита и през автоматични системи, включително такива базирани на изкуствения интелект.

istock
istock

От организацията напомнят, че е в ход процедура за приемане на Регламент на ЕП и на Съвета на Европа за определяне на правила относно изкуствения интелект. Затова е нужно разпоредбите на Кодекса на труда, които ще регламентират използването на системи, базирани на изкуствен интелект, да бъдат съвместими с него.

 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg