Високите заплати могат да направят определени български продукти твърде скъпи, за да могат да се продават на конкурентни цени, прогнозира в подкаст на БНР Светлозар Петров, главен изпълнителен директор на компанията Job Tiger.

По думите на Петров липсата на квалифицирана работна ръка в определени отрасли стимулира работодателите да увеличават възнагражденията, но това има предел.

„Все още не е дошъл моментът, но той не е далеч, когато заради високите разходи за труд определени стоки ще станат неконкурентно скъпи“, коментира Петров.

Как да поискаме извлечение от ведомост за заплата

Да си инженер отново е модерно  

Дефицитът на кадри е много ясно изразен в техническите и инженерните специалности, допълни Петров. Според него в годините на прехода специалистите с подобно образование са срещали много трудности в реализацията си на пазара на труда, заради което по-младите хора отказват да инвестират време и усилия в трудни пет години в университета и съмнителен успех в кариерен план. Последните години обръщат тенденцията на търсенето на кадри, но вече има дефицит на подготвени инженери, заяви експертът. По думите му решението на проблема започва още от специализираното образование преди университета, но за това е необходима държавна политика в сектора.  

istock
istock


На работа в съседния град 

Въпреки че много хора с готовност заминават да работят и живеят в чужбина, те нямат нагласа за работа в близко населено място или за преселване далеч от дома заради по-добра професионална реализация вътре в страната.

„Има хора, които отказват да работят в съседния град на 30 километра, защото има някаква вражда между двете населени места“, даде пример експертът. 

Наполовина е намаляла сумата на забавените заплати

Този феномен не е изцяло български, но допълнително обрича определени региони в страната на изоставане. Като добавим и лошата пътна инфраструктура там, инвеститорският интерес за създаване на производство намалява и се пренасочва към по-развити части на страната, допълни Петров.  

Пост-ковид работно място – и у дома, и в офиса  

Според Светлозар Петров работата от дома няма да приключи с края на пандемията от Ковид-19, но тогава ще се срещне с редица законодателни трудности.

istock
istock

„Има хора, които не биха се разделили с хоум офиса, а други, които казват, че някога са мечтали за него, а сега нямат търпение да се върнат присъствено“, коментира експертът. По думите му най-вероятно работодателите, които са показали много голяма гъвкавост по време на пандемията, ще намерят хибриден вариант, при който част от работното време може да е присъствено, а другата част – от дома.

Обявите за работа от вкъщи са повече от 10%


Експертът е на мнение, че това зависи не само от конкретната сфера на бизнеса, но и от производителността на служителите в определена компания, когато са в офиса или в дома си. Понякога тишината в домашни условия осигурява възможност за спокойствие, концентрация и следователно по-висока продуктивност, но от друга страна много казуси, които обикновено се решават на неформално ниво – например: до кафе машината, при работа в домашни условия изискват специално насрочване на онлайн среща, поясни Светлозар Петров.  

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg