Българите са предпазливи със стартирането на свой бизнес, като причината е пандемията, която прави несигурна бизнес средата у нас. Регистрациите на нови фирми в България са забавили ръста си до 6% за периода юли-септември при 37,9% за периода април-юни, показват последните данни на Евростат.

Най-голямо увеличение на регистрациите на нови фирми има в Румъния с 34,5%, следвана от Ирландия с 27,4% и Нидерландия с 26,6%. Най-силен е спадът към края на септември в Дания – 13,9%, следвана от Литва с 10,9% и Белгия със 7,2%.

Средно за ЕС регистрациите на нови фирми се увеличават с 1,6% към края на септември спрямо 53,4% към края на юни. В същото време обаче и фалитите в България намаляват през третото тримесечие на годината на годишна база.

Заявленията за фалит в България отчитат спад от 3,5% в края на септември спрямо същия период на предходната година, след като в периода април-юни регистрираха ръст от 35,2%, отчита Евростат.

 В Германия е отчетен най-силният спад на заявленията за несъстоятелност през третото тримесечие – 48,5%, следвана от Нидерландия с 42,9% и Полша с 35,8%.

Пандемията отказа българите от собствен бизнес

Средно за ЕС фалитите се увеличават с 0,2% към края на септември при 21,1% ръст към края на юни, сочат още данните. Най-много се увеличават фирмите, обявили фалит, в Литва с 52,6%, следвана от Словакия с 35,9% и Испания с 30,4%.

istock
istock

Броят на фалитите в строителството, както и във финансите и застраховането, се увеличава през третото тримесечие, констатира Евростат. Намаление е отчетено в транспорта, настаняването и хранителните услуги, търговията, както и в информацията и комуникациите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg