Няколко мерки за насърчаване на предприемачеството у нас планира Министерството на иновациите и растежа, става ясно от отговор на министър Милена Стойчева на депутатски въпрос относно поисканите от ведомството допълнителни 10 млн. лева от бюджета.

На първо място се предвижда да бъде разработена Национална програма за подкрепа на иновационни долини, по която ще се осигурява национално финансиране по одобрени проекти по Програма Хоризонт Европа, посочва министърът. Тя напомня, че на 17 май 2023 г. програмата е публикувала покана за набиране на проекти за свързани регионални „долини за дълбоко технологични иновации” за обединяване на региони с по-ниска и с по-висока степен на иновационно развитие.

Целта е институциите, отговорни на иновациите, да работят съвместно с местния сектор и науката, за да изградят обща визия и дейности, насочени към създаване на ключови за Европа сектори като намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, повишаване на продоволствената сигурност, цифрова трансформация и киберсигурност, подобряване на здравните грижи и т. н. Всеки проект за иновативна долина се състои от два компонента – за подготовка на план за действие и за съвместен трансрегионален конкурс за набиране на проектни предложения.

Европейски програми за финансиране, от които можем да се възползваме

Освен това министерството планира стартиране на нова инициатива, насочена към насърчаване на отворени инвестиции. Тя цели създаването на динамична екосистема за стартиращи предприятия, която да стимулира участието на такива предприятия в платформи за отворени иновации. Те включват различни заинтересовани страни, които участват в процеса на всички нива – например академичните среди, правителство, гражданско общество и т.н. министерството ще подпомогне старта на такава екосистема чрез платформа, насочена към иновативни малки и средни предприятия, както и организиране на директна връзка на успешните участници в платформата с водещи световни високотехнологични корпорации.

istock
istock

Ще бъдат осигурени менторинг и коучинг сесии с експерти в съответната област, сесии с представяне на предмета на дейност и потенциалната нужда от финансиране., както и за намиране на потенциални партньори, уточняват от министерството.  

Друга мярка предвижда създаването на Програма за популяризирането на българската иновационна старт-ъп екосистема в международен аспект. Чрез нея ще се осигурява участието на стартиращи иновативни предприятия в срещи на върха, специализирани събития и конференции с цел представяне на българските предприемачи. Основната цел на мерките е позиционирането на България като високотехнологичен хъб на Балканите, добра инвестиционна дестинация и място, пълно с талант и потенциал, казва Стойчева.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase