Euronews Business разглежда по-отблизо петте европейски страни, които биха могли да бъдат най-доброто място за започване на бизнес.
 
Създаването на малка или средна компания в Европа не трябва да е толкова обезсърчително, колкото си мислят повечето хора. Въпреки че някои страни на континента могат да имат по-строги разпоредби, които могат да бъдат трудни за граждани извън ЕС, други са много отворени и гостоприемни както за местни, така и за чуждестранни инвеститори и бизнесмени.
 
След COVID-19 и въздействието на енергийната криза Европа прави повече, за да подкрепя и приветства малките и средни предприятия. В момента има редица схеми за финансиране и подкрепа за малки и средни предприятия, като Програмата за единния пазар, Механизма за свързване на Европа (CEF) и Хоризонт Европа. Освен това разполага с редица инструменти за знания, като бизнес портала Your Europe, Enterprise Europe Network и Еразъм за млади предприемачи.

Според Statista през 2023 г. Европейският съюз е имал около 24,4 милиона малки и средни предприятия (МСП), в които работят близо 85 милиона души. Те съставляваха около 99,8% от всички стартиращи и работещи предприятия на континента и бяха гръбнакът на по-малките региони и градове.
 
Колко лесно е да се води бизнес в която и да е страна означава да се вземат под внимание няколко ключови фактора. Индексът за лекота на правене на бизнес на Световната банка ги класифицира в 10 параметъра. Те включват:
 
     Стартиране на бизнес
     Работа с разрешителни за строеж
     Получаване на електричество
     Регистриране на собственост
     Получаване на кредит
     Защита на миноритарните инвеститори
     Плащане на данъци
     Трансгранична търговия
     Изпълнение на договори
     Решаване на несъстоятелност
 
Въпреки че не всяка страна може да е най-добрата във всяка категория, изброена по-горе, ето някои от най-лесните държави в Европа за започване на бизнес:

istock
istock

Ирландия
 

Република Ирландия е един от най-популярните избори за започване на бизнес в Европа, тъй като е икономика с високи доходи и много развита в дигитално отношение. Според 1Office използването на смартфони е достигнало 90%, като достъпът до интернет в домакинствата също е достигнал 92%, поставяйки добра основа за бизнес с технологични и цифрови продукти. Тъй като Enterprise Ireland инвестира в около 200 стартиращи компании всяка година, страната изпраща много силно, приветливо послание към предприемачите по целия свят.
 
Според проучването на Световната банка Doing Business in the European Union 2020: Ireland, няколко ирландски града се класират високо по много от горните параметри. Дъблин също се справя добре по отношение на стартирането на бизнес. Уотърфорд е най-ефективен при издаването на разрешителни за строеж, докато Голуей е най-добър при регистриране на собственост, както и при стартиране на бизнес.
Това, че Ирландия е член на Европейския съюз, ОИСР и Еврозоната, както и че използва еврото и има английски като един от основните езици, също са много привлекателни фактори за европейските предприемачи. Това се дължи на увеличеното улеснение на бизнеса, по-големия пазар в ЕС и спестяването на разходи по отношение на липсата на валутни такси или такси за превод.

Предприемачи от Обединеното кралство, Исландия, Норвегия, Швейцария и ЕС не се нуждаят от разрешителни или визи, за да открият магазин в Ирландия. Страната също така улеснява дистанционното създаване и регистрация на фирми за граждани извън ЕС. Той също така има една от най-ниските корпоративни данъчни ставки в света от 12,5% и Спогодба за двойно данъчно облагане с около 72 държави досега.
България
 
България е много предпочитан нов бизнес център в Източна Европа поради сравнително ниската бюрокрация, свързана със създаването на компания, което отнема до няколко седмици. Административните разходи също са много ниски в сравнение с по-голямата част от Европа, както и корпоративният данък е само 10%.
 
Чуждите компании нямат законови ограничения за закупуване на земя в страната и трябва да плащат само оперативни разходи след регистрация. Предприемачите от ЕС също могат да се възползват от евтина работна ръка, висококвалифицирана и многоезична работна ръка и сравнително ниски разходи за живот, като същевременно имат достъп до Единния европейски пазар, тъй като България е част от ЕС.

Геополитическото местоположение на България в Югоизточна Европа също така осигурява удобен достъп до други утвърдени пазари като Гърция и Турция, като същевременно отваря възможности в Сърбия и Северна Македония.

България позволява и дистанционна регистрация на фирма. Въпреки това корупцията все още остава проблем в страната, който трябва да се вземе предвид, когато се обмисля какъв тип бизнес да се създаде и в коя част на страната да се базира.

istock
istock

Холандия
 
Според Световния икономически форум Холандия е петата по големина икономика в Европейския съюз с брутен вътрешен продукт от около 990,6 милиарда долара (918,7 милиарда евро), което представлява около 5,96% от икономиката на ЕС. Разположена много удобно в Западна Европа, Холандия има изключително космополитна, високообразована и квалифицирана работна сила. Холандското правителство предоставя набор от схеми за подпомагане на бизнеса и данъчни стимули за нови предприятия. Въпреки че ставката на корпоративния данък е малко по-висока от някои други европейски опции от 25,8%, редица собственици на бизнес биха могли да намерят, че си струва цената, за местоположението и достъпа до пазара.

Отказват се от откриването на IT фирми у нас

Стимулите включват надбавка за предприемач, както и 30% решение. Това позволява на работодателите да плащат 30% от заплатите на чуждестранните таланти без удържане на данъци. Освен това правителството подкрепя научноизследователската и развойната дейност, както и иновациите, като възстановява различни разходи за компании, провеждащи научни изследвания или разработващи нови иновативни продукти, наред с други.

Холандия е особено предпочитана от предприемачи с технологично напреднали компании като роботика и изкуствен интелект, както и търговия на дребно.

Швеция

С инфраструктура и технологии от световна класа, Швеция е класирана на второ място в Индекса за мрежова готовност за 2020 г. Този индекс измерва доколко дадена страна е готова за цифрови технологии и колко склонни са хората, предприятията и правителството на дадена страна да използват пълноценно наличните технологии .
 
Като такава, Швеция е друг стартиращ и бизнес център за технологични предприемачи по целия свят, с много голям брой ранни възприемащи нови технологии. Известни шведски компании включват Ericsson, Astra Zeneca, Volvo и Sandvik, както и Klarna и Spotify, наред с други.
Тъй като Швеция също е най-голямата скандинавска икономика, тя също има процъфтяващ строителен сектор, с отличен обхват в цяла Северна Европа, което също привлича строителни предприемачи, както и допринася за здравата инфраструктура. Стабилното правителство и ниските нива на корупция също допринасят за чара на страната.

istock
istock

Великобритания
 
Според Британската бизнес банка всяка година в Обединеното кралство се създават около 360 000 нови предприятия. Създаването на компания също е сравнително бързо, лесно и евтино, като молбите по пощата се обработват в рамките на осем до 10 дни, а онлайн заявките - в рамките на 24 часа.

С една от най-разнообразните икономики и работна сила в Европа, Обединеното кралство също има мерки за подкрепа на бизнеса през първите няколко години, когато рентабилността е ниска. Тя също така предоставя данъчни облекчения в края на живота на бизнеса по отношение на приходите, получени от продажба на активи.

Освен това Обединеното кралство има силна данъчна и правна система, с ефективни процеси и ставка на корпоративния данък от 25% за всички дружества с ограничена отговорност. С една трета от възрастните, които сега имат някаква висша степен, работната сила е висококвалифицирана и адаптивна.

Редица възможности за групово финансиране, рисков капитал и ангелски инвестиции също са достъпни за предприемачите, както и държавни субсидии, финансиране и съвети, чрез различни държавни служби.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase