Пчеларите са притеснени от евентуално сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Меркосур - обединение на повечето страни в Южна Америка, което би дало възможност за безмитен внос на мед.

„Очакванията са за 45 хил. тона безмитен внос на мед годишно, което изправя на нокти всички пчелари в ЕС“, предупреди Елена Стоилова – председател на Областния пчеларски съюз в Търговище, която ще участва днес в семинар в Европарламента по проблемите на пчеларството предаде БНР.

По думите ѝ, ако това се случи, това означава много пчелари у нас да прекратят дейността си.

4,5 млн. лева помощ за пчеларите


Във форума, организиран от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му колега Пиетро Фиоки, ще се включат 25 български пчелари и техни колеги от Италия, Полша и Белгия.

Проблемите на пчеларите в България не се различават много от тези, които са в Европа и по цял свят
, заяви Стоилова.

istock
istock

Тя отчита климатичните проблеми, но и предимно агресивното земеделие с употреба на пестициди, като основни вредители на здравето на пчелите, като се наблюдава изчезване на цели колонии. 

Тройно скача медът от кошера до магазина

Все пак ЕС забрани вече четвърти пестицид, което до някъде дава надежда, че се търси по-чисто земеделие, но крачките са малки, счита тя. 

Вече има регистрирана гражданска инициатива от страна на ЕК, която ако успее да събере 1 млн. подписа в рамките на ЕС, това ще даде знак за начало на постепенна абсолютна забрана на използването на пестициди.

Стоилова подчерта обаче, че много трябва да се внимава с това, защото абсолютна забрана на пестицидите означава, че те трябва да се заместят с нещо.

Ще изправим и друг сектор пред проблеми – земеделието, отбеляза тя и добави:

„Трябва да се стараем да направим такива крачки, които да са в полза за всички“.


Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg