Днес изтича срокът, в който земеделските стопани могат да подават документи за съфинансиране на застраховките на своята продукция. Финансовият ресурс за тази помощ е  5 млн. лева.

По схемата за съфинансиране на застраховки могат да кандидатстват фермери, които отглеждат поне 3 декара зеленчуци и поне 5 декара овощни или етерично-маслени култури.

Фермери кандидатстват за съфинансиране на застрахователни премии

Подпомагане е предвидено и за стопаните с поне 1 декар тютюн. Заради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години зърнените и маслодайните култури за пръв път влизат в обхвата на схемата.

istock
istock

Така от тази година за подпомагане ще кандидатстват и земеделци, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица, като при тях ще се финансират застраховките на първите 2000 хектара от площите.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия или до 195 лв. на хектар при размер на застрахователната премия от 300 лв. на хектар.

За зърнените култури съфинансирането е до 35% от стойността на застрахователната премия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg