Сключването на застраховка за много хора не е очаквано и вълнуващо събитие.

Повечето я сключват поради нормативно задължение или по договор, обикновено с банка или фонд. Само образованите и стратегически мислещите хора правят застраховките си осъзнато, запознават се важните подробности и се наслаждават на спокойствието от продукта.

Зад това има известна логика. През погледа на потребителите сключването на застраховката представлява заплащането на определена сума пари, срещу което получават папка с малки буквички. Могат да минат години преди да разберат дали това, което са очаквали от полицата, всъщност е било включено, дали са избрали правилно застраховател или брокера си. 

Пандемията увеличи застраховките на дома

Какви предимства дава застраховката, посочва застрахователният брокер и предприемач Анелия Ангелова, която има над двадесет години опит в застраховането. 

istock
istock

Застраховката дава следните предимства:

1. Най-важното е спокойствието на духа.

Да правиш най-доброто, на което си способен, без да мислиш за независещите от теб неща, е богатство. Образованите и осъзнати хора го ценят това.

2. Финансовата компенсация за претърпените загуби.

Когато не мислят за пари, хората се възстановяват много по-лесно и бързо от премеждията, които неминуемо живота предлага.

3. Усещането да държиш живота си в ръце.

Изплатиха повече пари по „Гражданска отговорност“

Когато нямаш застраховка, човек се чувства жертва. Когато има застраховка, той следва процедура, която му осигурява интересите пред застрахователя и бързото обезщетяване.

istock
istock

Добра инвестиция ли е застраховката? 

Застраховката е добра инвестиция, когато действителното покритие по полицата и очакванията на застрахования съвпадат напълно. 

Застраховането в България премина през периоди, в които хора, които не осъзнаваха колко отговорна е тази професия, предлагаха застраховки. И така тази услуга на доверието беше опорочена. 

Има ли COVID застраховка у нас

През последните години застрахователният бранш е силно регулиран, застрахователните дружества са част от големи застрахователи компании и това възвърна до голяма степен доверието към тях.

За да бъде застраховката добра инвестиция, е необходимо да се работи върху разширяване на познанията на потребителите. Познаване на важните подробности в застрахователния договор, регулаторните органи и как да намерят своя доверен партньор за важните си активи, са изключително важни за крайния резултат – спокойствие в мирно време и гарантирани интереси при щета.

istock
istock

Какви застраховки трябва да обмислим в различните етапи от живота си?

През различните етапи на живота ни вълнуват различни неща, поставяме си определени цели и срещаме предизвикателства. Наблюдаваме в различните възрастови групи следните застрахователни интереси:

- Необвързани – хора на възраст до 35 години, финансово независими, без ангажименти, обичат да пътуват и предпочитат да инвестират в изживявания. В тази възраст хората купуват застраховки за пътуване, планинска застраховка, на спортисти, отмяна на пътуване. И разбира се, застраховките за автомобила!

-Млади семейства 35-45 години - в този период се закупува първото жилище, появяват се децата. Затова хората сключват застраховка на дома си, замислят се за здравни и животозастраховки. Обмислят как да осигурят децата и как да спестяват за предстоящи щастливи моменти – завършване на средното образование, образование в чужбина, сватба.

- Хората на 45+ години вече са определили посоката на развитие, децата вече растат и в този период се замислят за застраховки живот, спестовни в полза на дете, доброволно здравно осигуряване, застраховки срещу критични заболявания.

В курса “Застраховки и застрахователно дело” на Finance Academy като лектор Анелия Ангелова дава още отговори на това как да се научим да определяме сами активите си и да сключваме качествени застраховки, така че да преминаваме през изпитанията спокойно и да бъдем за пример.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg