Колите със сключена застраховка „Гражданска отговорност” у нас се увеличават, като през миналата година такава са имали общо 3 243 645 моторни превозни средства, от които 2,952 млн. са леките коли и товарните до 5 тона. Това показват данните на Комисията за финансов надзор.

За сравнение през 2021 г. колите със застраховка „Гражданска отговорност” са били 2,878 млн., а през 2020 г. – 2,786 милиона броя.

Най-голяма сума са платили застрахователите за обезщетения именно по застраховка „Гражданска отговорност” – близо 518 млн. лева, в това число  1,33 млн. лева за обезщетения по „Зелева карта”, показват данните на КФН към края на октомври..

Следват обезщетенията, платени по застраховки „Пожар и природни бедствия” – 48,38 млн. лева, в това число близо 22,3 млн. лева за „ Пожар и други опасности” и 17,36 млн. лева за „Индустриален пожар”.

По земеделски застраховки са преведени едва 7,4 млн. лева, по „Щети на имуществото” – малко над 2 млн. лева, а по „Кредити” – 1,42 млн. лева.

Прекратява ли се „Гражданска отговорност” при продажба на колата

Над 45 милиона лева са изплатените от застрахователните компании обезщетения за застраховка „Заболяване”, а 37 млн. лева – „Помощ при пътуване”. Или над 83% от обезщетенията са за застраховки на МПС, 5,8 на сто – „Злополука и заболяване”, а 5,3% - „Пожар и природни бедствия и други щети на имуществото”.

istock
istock

В същото време премийният приход по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на застрахователните дружества или това, което граждани и фирми са платили като суми по тази застраховка, възлиза на над 954 млн. лева. Премийният приход по застраховка „Пожар и природни бедствия” е близо 260 млн. лева, по „Застраховка заболяване” – близо 164 млн. лева, а по „Помощ при пътуване” – над 130 млн. лева.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg