70% от българския пазар на застраховане е застраховката за автомобили. Едва след тях се нареждат имуществените застраховки, в които по принцип се включват застраховките за обезщетяване при земетресения.

За  такива застраховки се сещаме обичайно след природни бедствия, казва Нина Колчакова – генерален председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Колко струва застраховката на имот

Подобно отношение към застраховането има не само у нас, а в повечето държави от Централна и Източна Европа. Но само у нас има толкова висок процент собственици на жилища. Проблемът е не само заради липса на усещане за отговорност на собствениците или финансов – имуществените застраховки са по-евтини от тези за колите, но и заради нагласата на българите, че в случай на бедствие държавата е тази, която ще ги овъзмезди.

Истината е, че при бедствия държавата може да даде минимална сума, която по никакъв начин не може да овъзмезди пострадалите, а освен застраховането няма друг механизъм, който да възстановя загуби във финансово изражение и да възстановява икономическото благосъстояние на семейството, посочва Нина Колчакова.

istock
istock

На фона на нарастващият брой природни бедствия и щетите от тях, подобна нагласа е притеснителна. Българските застрахователи обаче не са убедени и в задължителността на имущественото застраховане, каквото има в някои държави.

Сключваме предимно задължителни застраховки

По думите на Колчакова, когато хората избират застраховка за дома е добре да се информират за предлаганите покрития и да добавят риска „земетресение“, ако такъв не е включен.

Много малка част от жилищата у нас са застраховани, около 7-8%. Това означава, че едва толкова, или дори по-малко са жилищата, които имат застрахователна защита при риск от земетресение. В този процент на имуществените застраховки влизат в голяма степен застраховки, които са сключени във връзка с изисквания на банки за отпускане на ипотечни кредити.

Противно на ширещите се мнения, цените на застраховките на домашно имущество са далеч по-достъпни  (около 50-100 лв. на година) от премиите за най-масовата незадължителна застраховка Каско на автомобилите, които са в пъти по-високи (300-400 лв. и повече).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg