Под застраховка “Живот”, се има предвид застраховката, която покрива избраните опасности и НЯМА спестовен характер.

Мнението на застрахователния брокер Анелия Ангелова, е че пестенето със застраховка не е добро решение – с години нямаш достъп до парите си и доходността е незначителна. 

За хората, които очакват винаги да получат обезщетение в срока на полицата, това е загуба. Защото всеки ден живот се равнява на напразно хвърлени пари за застраховка. За такива хора, да сключваш полица “Живот” си е чиста загуба. Докато са живи. Но ако сте основният източник на доходи във вашето домакинство и вие задавате важните посоки в дома, застраховката е инвестиция

Пандемията увеличи застраховките на дома

Кога застраховка “Живот” помага?

Два са основните типа житейски ситуации, при които застраховката “Живот” помага – когато настъпват изпитания, свързани със здравето и живота и при фатален край. 

Полицата помага, когато има ситуации като трайната загуба на трудоспособност, болничен престой, операции, животозастрашаващи диагнози. Това са случаи, при които не сме способни да работим, както обичайно в резултат на злополучно събитие, като произшествие или трудова злополука. В подобни трудни моменти сме с намалени доходи, като същевременно се налага да влагаме и допълнителни пари, с които да преминем през изпитанието.

istock
istock

Друг пример, в който застраховка “Живот” помага е, когато поради друго злополучно събитие не можем да ходим на работа повече от двадесет дни. Причината може да е счупен крайник или престой в болница поради хирургична операция. В тези случаи застраховката се явява буфер, който компенсира страданията и намалените доходи. 

Как се сключва застраховка “Живот”?

За да изберете правилното покритие е нужно стратегическо мислене. Отговорете си на въпросите:

Какво покриват различните застраховки

1. Осигурявате ли се на реалните доходи?

2. Разполагате ли с допълнителни доходи, освен заплатата?

3. Вашата фирма има ли социална политика и включва ли тя доброволно здравно осигуряване или застраховка срещу критични заболявания?

Самото сключване на застраховката не е трудно, като за целта трябва да се консултирате с компетентен човек. И не забравяйте, веднъж годишно можете да променяте условията на полицата. Така че ако животът ви се промени, вашата полица да го последва, а вие да останете предпазени. 

istock
istock

Какъв е смисълът от застраховка “Живот”?

На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците – и срещу това няма какво да направим, освен да застраховаме живота си. 

Масово не сключваме планинска застраховка

Представете си за момент, че ви няма. Как ще се справят любимите хора без вас? Застраховката живот дава време на любимите хора да се подготвят за една различна реалност. Тя не е загуба на средства и има стойност за хората, които искат да оставят нещо след себе си. Това може да е начален капитал за пораснали деца, сума за кауза или друго. 

Ето един съвет – не бъдете максималисти, когато сключвате застраховката “Живот” т.е. не търсете максималната сума. Направете това, което можете да си позволите в момента. Променяйте я при всяка нужда и възможност. Освен финансовата компенсация, застраховката е нашата оценка за самите нас и семейството ни.

Повече за различните видове застраховки може да научите в курса по “Инвестиции и лични финанси” на Finance Academy.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg