Очаква се през тази седмица "Лукойл България" да преведе в бюджета като авансов данък върху свръхпечалбата си до 100 млн. лв.

Това каза служебният министър на финансите Росица Велкова в отговор на журналистически въпрос. Доколкото ми е известно, няма промяна в позицията на "Лукойл", коментира още Велкова. 

Доскоро компанията не плащаше данъците си в България. В края на ноември на съвместна пресконференция в Министерския съвет беше обявено, че от 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България.

Отстъпка за горива, но ако заплатата ви е до 1000 лева

На пресконференцията беше посочено, че изпълнението на предвиденото в европейската регулация допълнително облагане на свръхпечалбата с данък от 33 на сто ще доведе до многократно по-големи приходи в бюджета на България. Според разчетите след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева, посочиха от Министерството на финансите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg