Прагът за задължителна регистрация по ДДС да се увеличи на 200 000 лв. оборот за последните 12 месеца, вместо сегашните 50 000 лв. Това предлагат депутати от Реформаторския блок, които вчера внесоха в парламента проект за промени в Закона за ДДС. 

Регистрацията по ДДС е свързана със завишени изисквания за счетоводна отчетност, подаване на ежемесечни справки-декларации и дневници за покупките и продажбите по ДДС. 

В резултат много търговци предпочитат да се "задържат" под настоящия праг от 50 000 лв., за да не се регистрират по ДДС и не отчитат част от приходите си, гласят мотивите на депутатите. 

Целта на повишаване на прага е да се облекчат изискванията за малките и средните фирми. Наред с това ще остане възможността за доброволна регистрация по ДДС без значение какъв е оборотът. Така промените няма да повлияят на фирмите, които искат да са регистрирани по ДДС, но нямат оборот от 200 000 лв. 

Наред с облекчаването на бизнеса промяната ще разтовари данъчните от задачата да администрират плащането на ДДС от малки предприятия с ниски обороти, гласят мотивите. Вносителите очакват и изсветляване на част от сивата икономика и повече приходи в хазната.

Депутатите от Реформаторския блок предлагат и облекчения за малките фирми при водене на счетоводството им. 

Прагът за съставяне на пълни финансови отчети да се вдигне от 100 хил. на 200 хил. лв. оборот, предлагат депутатите. По-малките фирми ще може да съставят само отчет за приходите и разходите.