3897 души за миналата година са декларирали получени печалби в размер на 3,8 млн. лева от предметни подаръци, които подлежат на деклариране и облагане с данък общ доход. Това става ясно от справка на Националната агенция по приходите (НАП) предоставена на „Монитор“.

От началото на годината е в сила промяна в законодателната рамка за това кои подаръци при онлайн и офлайн игри подлежат на деклариране и облагане с данък общ доход.

Накратко, когато има награда с пазарна стойност над 30 лева, тя следва да се декларира от спечелилия, което означава, че организаторът е задължен да изготви служебна бележка за стойността на наградата.

Тези подаръци се счита че са получени чрез знания, умения и др. Най-често срещаните игри са с коментари във Facebook, въвеждане на промокодове за получаване на гарантирана награда или за подарък за най-харесваната снимка.

Тук се включват и награди, получени при събиране на точки от игрите на веригите хипермаркети и бензиностанции или при участие във викторини. За изминалата година подобни награди са донесли на хазната 380 хил. лева обявени от длъжниците в годишната им данъчна декларация. Но реално данъчните няма как да разберат колко души са получили награди, защото това зависи от обявеното от търговеца.

Обичайно липсата на декларация от спечелилите се установява при ревизия на организатора на игрите, който е декларирал разход за награди. Ето защо финансовото министерство се готви да промени съществено модела на деклариране с цел повече постъпления в хазната.

От следващата година ведомството на министър Владислав Горанов иска да се уеднакви статутът на данък „награда над 30 лева“ с тези на игрите на късмета. Вече налогът ще се внася от организаторите на игрите и сумата от 30 лева необлагаем данък ще увеличи на 100 лева. Така и на печелившия няма да се налага да декларира и да плаща нищо за получената награда.

По този начин ще се избегнат и фрапантни случаи, при които печеливши получават предметни награди за 50 лева и заради незнанието си, че са длъжни да я декларират получават още една неприятна „награда” - 500 лева глоба от данъчните. Сега вместо да плати 5 лева данък, санкцията му е от над 100 пъти повече от спечеленото, следствие на проверка на НАП в търговеца, организирал наградата.