Партиите, подкрепящи правителството, дадоха срок на рафинерията в Бургас да плати дължимите данъци към хазната до утре. В противен случай, те ще внесат в парламента предложение за прекратяване на дерогацията за внасяне и преработка на руски петрол на „Лукойл Нефтохим”.

Ако рафинерията плати парите, които дължи на държавата, това би позволило потребителите да ползват отстъпка от 73 стотинки на литър гориво.

Извънредната среща в парламента завърши с ултиматум от ГЕРБ и ДПС заради дерогацията за „Лукойл”. 

Какво ще се случи с цените на горивата у нас, ако отпадне дерогацията

„Лукойл”, както не искаха да плащат данъци, вчера са заявили пред шефа на кабинета на премиера, че ще платят над 500 млн. лева, които искаха да скрият от българските граждани. Уверението от премиера е, че тези данъци ще бъдат внесени. Ако това не се случи, ще внесем законопроекта”, заяви Делян Пеевски.

По сметки на мнозинството, държавата трябва да събере като свърхпечалба 1 млрд. лева за Фонда за енергийна сигурност от такси и отделно неплатени данъци в размер на 500 млн. лева от „Лукойл”.

Лукойл откри огромно газово находище в Румъния
Darikfinance

„Направихме сметка колко не са внесли и към август това са 622 млн. лева. Разделени по 73 стотинки хората да си получат за бинзин и дизел. Ще вземем от „Лукойл” 1 млрд. и ще са дадени на хората за компенсации", каза ДЕлян Добрев.

В петък парламентът ще заседава извънредно - заради ветото на президента и отваряйки енергийния закон, ще стане възможна отстъпката от 73 стотинки за литър гориво.

„Няма да има нотификациа в закона за събиране на таксите. И 73 стотинки ще бъдат прибрани за държавата. Реално с преодоляване на ветото ще можем да ги събираме веднага. Но ще направим действие от януари да е със задна дата и това прави над 1 млрд лв.”, каза Пеевски.

„Важно е, че след заплаха правят обещание да спазва закона”, обясни Делян Добрев.

ГЕРБ и ДПС са изготвили законопроект, с който базите за съхранение на „Лукойл Нефтохим” ще бъдат под управление на Държавната агенция „Държавни резерви и военновременни запаси".

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на „Лукойл”. „Ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията”, каза Пеевски.

„Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на „Лукойл“.”, каза Пеевски.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg