И през 2022 година ще продължи да се прилага намалената ставка на данък добавена стойност от девет на сто за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, бебешки храни и пелени, туристически услуги, ползването на спортни съоръжения, като например фитнес зали и басейни. 

Ставката от девет на сто е временна и ще е в сила до 31 декември 2022 г., се посочва в Закона за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност (ЗИД на ЗДДС).

Внесоха промени в ДДС в парламента

От по-ниското ДДС ще продължат да се възползват туристически оператори и турагенти, издателите и разпространителите на книги и учебници, в това число електронни издания, книжки за рисуване или оцветява, нотни издания и др., търговците на детски продукти – храни за бебета и малки деца, пелени и подобни хигиенни артикули, които са изчерпателно изброени в Закон за ДДС. 

istock
istock

Данъчната ставка остава намалена и за предоставящите ресторантьорски и кетъринг услуги, които предлагат храна и съответно обслужване за консумация на място и доставка за вкъщи. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg