За пръв път приходите на агенция "Митници" за една година са над 10 милиарда лева, като за 2021 година достигат 10 508 200 000 лева. Това съобщи пред журналисти директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев, който представи резултатите от дейността на митническата администрация през 2021 г.

Това е ръст с 14,7 на сто спрямо 2020 година и е най-силното нарастване на приходите от 2008 година, посочи той.

Какви са приходите от акцизи, ДДС при внос и мита

Увеличението на приходите от мита през миналата година е 38 процента, на приходите от ДДС от внос - 38 процента, посочи Тонев.

Задържаното количество злато от митничарите през миналата година е над 100 килограма и е повече от задържаното количество от скъпоценния метал през последните общо четири години.

Задържаните количества наркотици през миналата годината са три пъти повече от тези през 2020 година, като задържаните прекурсори са 60 пъти повече от 2020 година. Предвид ковид ситуацията намаляват случаите на пренос на наркотици през сухопътни граници и се увеличава трафикът през пристанища.

Поскъпват пратките от чужбина

Агенция "Митници" е проверила вноса на 1200 луксозни автомобила от началото на 2019 година до средата на 2021 година с цел намаляване на митнически такси и на ДДС. Върви проверка и анализ на вноса на луксозни автомобили от Швейцария.

Митничарите установяват, че не се декларира преференция за нивото на митото, като има основателни съмнения, че вносители са готови да платят по-високо мито, но да намалят стойността на автомобила и оттам - на плащаното ДДС.

Вносът на алтернативни изделия за пушене се е увеличил десетки пъти и анализ на агенция "Митници" показва, че те са били декларирани като стока с по-ниска тарифна ставка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg