Компанията за услуги за краткосрочно настаняване Airbnb трябва да предоставя информация в договорите за наем на данъчните власти и да удържа данък съгласно национален данъчен режим, постанови върховният съд на Европейския съюз в четвъртък, съобщава Ройтерс.

Решението идва в отговор на оспорване от страна на Airbnb на италиански закон от 2017 г., изискващ Airbnb и други сайтове за краткосрочно отдаване под наем да препращат информация от своите договори за наем на данъчните власти и да удържат 21% от приходите от наем и да ги плащат на данъчните власти.

Airbnb пуска платформа за отдаване на жилища от наематели


Компанията оспори закона в италиански съд с аргумента, че данъчното облагане и други изисквания противоречат на принципа на ЕС за свобода на предоставяне на услуги в блока от 27 държави.

Впоследствие италианският съд поиска насоки от Съда на Европейския съюз.

„Законодателството на ЕС не изключва изискването за събиране на информация или за удържане на данък съгласно национален данъчен режим“, се казва в изявление на съда на ЕС.

„Задължението за назначаване на данъчен представител обаче представлява непропорционално ограничение на свободата на предоставяне на услуги“, се казва в него.

Италианската асоциация на хотелиерите Federalberghi приветства решението, отбелязвайки, че е ищец по делото и на практика обвини Airbnb в избягване на данъчните си задължения в Италия.

„Укриването на данъци и нелоялната конкуренция увреждат както традиционния туристически бизнес, така и онези, които правилно управляват новите форми на гостоприемство“, се казва в изявление.

istock
istock

Според асоциацията Airbnb не е успяла да удържи и предаде вътрешните приходи около 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара) в продължение на шест години.

По-сигурна защита за "домакини" и "гости" в Airbnb


Но говорител на Airbnb каза, че компанията вече подкрепя правилното плащане на данъка върху доходите на домакините чрез прилагане на договорената обща рамка за данъчно отчитане на ЕС.

„Airbnb няма данъчен представител, който да наложи удържането на данъка върху доходите в Италия, а решението на Съда на ЕС ясно показва, че всяко изискване за назначаване на такъв противоречи на законодателството на ЕС“, каза говорителят.

„Ще продължим да постигаме напредък в подхода на ЕС към отчитането на данъците върху доходите, докато чакаме окончателното решение на италианския съд“, каза говорителят на Airbnb.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg