Министърът на финансите Асен Василев потвърди, че в момента данъчните правят проверки в десетки хранителни вериги и магазини. Те са по регламента за деклариране на стоки с висок фискален риск. 

Василев отрече проверките в голяма австрийска хранителна верига и бензиностанция да са свързани с призива на представители на българския бизнес за бойкот на австрийските стоки заради решението на Виена за членството на страната ни в Шенген: 

"Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500, 600, 700 фирми в страната в момента, снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има. Знаете, че специално във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари на българския пазар, не само на международното движение на стоки, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки"

Нови изисквания към производителите и търговци на храни 

Министър Василев коментира, че бизнесът е свободен да прави призиви към българските потребители:

"Това, което ние правим, където наистина има поведение диференцирано спрямо Австрия, това са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки. Освен през българска Агенция за безопасност на храните минават през проверка на рентген. Ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия, създаде известно напрежение на границата, тъй като знаете, че количеството рентгени са ограничени".

НАП проверява различни търговски обекти за спазване на данъчното и осигурителното законодателство, съобщиха от приходната агенция. Следи се и дали се прилага режимът на задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск като месо, мляко, плодове, зеленчуци, олио, захар, горива и други, който влезе в сила от 3 януари тази година. Проверките се осъществяват съвместно с Агенция "Митници" и Българската агенция за храните.

НАП започва засилени проверки на храни и горива

"Проверките са регулярни и няма нищо необичайно или тенденциозно в тях. Те не са насочени към конкретни компании“, заявява изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран от пресцентъра на Агенцията, след като се появиха публикации за целенасочени проверки на австрийски компании.

По-рано през деня в НАП бе даден брифинг за началото на данъчната кампания за физически лица, а на въпрос защо изпълнителният директор не се явява пред медиите във формат пресконференция, бе отговорено, че няма информационен повод.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg