Вендинг машините или така наречените автомати за самообслужване няма да издават касови бележки при продажбата на различни стоки, предаде репортер на БГНЕС.

Това ще стане възможно с промени в Закона за ДДС и по-специално на чл. 118, в който се регламентират случаите, при които се издава касова бележка.

Остава изискването за издаване на касова бележка, когато от автоматите за самообслужване се извършва услуга, например плащане на сметка за ток или за вода, обясни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Вендинг автоматите към момента нямат вградени фискални принтери, те имат фискално устройство и броят, с който се отчитат продажбите, обясни тя.

Според нея дори и да се издаде касова бележка от вендинг машина и има проблеми с храна, купена от нея, трудно ще може да се докаже, че продажбата е станала точно от един конкретен автомат.

Петкова съобщи, че след като парламентът приеме на второ четене идеята църквите и манастирите да не плащат "такса смет", Министерството на финансите ще трябва да преведе на общините между 500 000 лева и 1 милиона лева, за да "такса смет" именно на молитвените домове.

931 са молитвените домове и храмовете на територията на цялата страна, които биха могли да се възползват от това освобождаване, в момента само 26 % от тях са освободени с решение на общински съвет изцяло от "такса смет", а 7 % са освободени частично.