Обявеният за бизнесмен на 2005 година и най-голям вносител на цитрусови плодове у нас Сотир Янков е бил арестуван за източване на 5,6 милиона лева ДДС, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив. Заедно с него зад решетките са съпругата му Елена и дъщерята Мария, срещу които също е повдигнато обвинение за данъчни престъпления.

Наред със семейство Янкови били задържани още 9 души, за които от прокуратурата твърдят, че са били подставени лица в ДДС схемата. Сред прибраните е и Атанас Бонев, племенник на футболната легенда Христо Бонев-Зума, съобщи пловдивският сайт „Под тепето”.

Официално разследването срещу Сотир и фамилията му стартирало на 11 септември. Арестите били извършени

в първия учебен ден,

а във вторник са претърсени офисите, складовете и жилищата в Първенец, Пловдив и София на задържаните. Схемата, по която работели Янкови, не била особено сложна. До 2009 година фамилията е внасяла от името на свое дружество цитрусови плодове, с които е зареждала големи хипермаркети в страната.

Янкови имат и голям хладилен склад до селскостопанската борса преди пловдивското село Първенец, развиват търговия и в Централни хали в София. Преди три години бизнесменът спрял да внася цитрусите и започнал да

създава кухи дружества

като назначил за управители свои хора. Дружествата бушони си препродавали стоката фиктивно с цел после да изтеглят ДДС. Така за близо три години по груби сметки на разследващите държавата била ощетена с 5,6 милиона лева.

По информация на „Монитор” освен за данъчни престъпления Янкови се

разследват и за пране на пари

като ще се установява и дали са теглили данъчни кредити. Препраната сума е в почти същите размери, като отклоненото ДДС. Установени били много парични бързи преводи. С парите фамилията си купувала луксозни

автомобили „Порше”, „Бентли”

както и накити, акции и недвижими имоти. Засега по това разследване обвинение на Сотир, Елена и Мария Янкови не им е повдигнато. Предстои обаче запор и конфискация на имуществото им – имоти и коли.

„Обвиненията са за извършени данъчни престъпления, свързани с избягване установяването или плащането на данъчни задължения в особено големи размери. За тези деяния законодателно е предвидено наказание лишаване от свобода от три до осем години, както и конфискация на част или цялото имущество на виновния. Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа по реда на НПК с постановление на наблюдаващия прокурор”, съобщи зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов.