Столичани вече могат да проверят на сайта на общината дали за автомобилите им има данни за екостандарт на двигателите, както и какви данъци имат да плащат на общината. Зам.-кметът Дончо Барбалов обясни, че услугата вече е достъпна. 

Проверка може да се направи и през сайтовете на няколко банки и финансови институции, които поддържат онлайн плащане на данъци. От общо 950 000 автомобила в София само за 136 000 има информация за еконормата на моторите. 

Готови са изчисленията и за данък сгради и такса смет и гражданите могат да започнат да плащат налозите си. Хартиените известия за дължимите суми ще бъдат изпратени следващата седмица.

В персоналната справка за налозите в сайта на общината се влиза с партиден номер, който е изписан върху данъчното известие от м.г. Информацията за двигателите е отбелязана в поле над графата за дължимия данък "кола". Ако тя е празна, собствениците трябва да проверят дали на големия талон на автомобила не е посочен видът на мотора. Ако тази информация е налична там, трябва да посетят данъчната служба, за да попълнят декларация и да получат отстъпка от налога. 

Ако и в талоните липсват данни за екостандарта - собствениците трябва да поискат сертификат от представителя на производителя. Барбалов обясни, че вече се е срещал с компаниите и им е разпратил одобрен общ формуляр. 

"Настояхме и да няма такса за документа, но няма как да задължим фирмите за това", каза Барбалов. След получаването му собствениците трябва също да отидат и да го представят в данъчната служба. 

В общината не знаят откъде ще се вземат сертификати за автомобили, чиито производители нямат представителства у нас. За автомобилите до 100 конски сили и екостандарт Евро 3 и Евро 4 се дава 50% отстъпка от данъка, а за тези с Евро 5 и Евро 6 - 60%. Налогът може да бъде платен с 5% отстъпка до 30 април. 

Данъкът върху имотите може да се плаща на две равни вноски, а такса смет - на 4 равни вноски.