До 3 години всички данъчни декларации ще се подавват онлайн. През тази година се очаква увеличаване на използването на електронни услуги и по-специално на ПИК. Персоналният идентификационен код ще може да се издава във всеки офис на НАП, независимо от постоянния адрес. Той не е за определен срок и се издава безплатно. Освен за подаване на данъчни декларации, кодът ще може да се използва и за разнообразни справки, както и за подаване на годишни отчети. Това обявиха днес на пресконференция представители на НАП във връзка със започването на данъчната година, предаде Economic.bg.

Образецът на данъчната декларация е почти същият като през предходната година. Малки изменения има в част от приложенията, като от тази година е предвидена възможността лицата да посочват пълномощник, уточни Боряна Георгиева от НАП. Запазват се и сроковете, в които лицата могат да подадат данъчните си декларации – до края на април, като заради празниците през 2016 г. той ще бъде до 3 май. Те ще могат да го направят отново по три начина – в офисите на НАП, по пощата и електронно.

Георгиева уточни още, че облекченията за деца и деца с увреждания са свързани с приспадане на съответната сума от годишната данъчна основа, а не от данъка, както погрешно се интерпретира от много лица. За едно дете сумата е 200 лв., за две – 400 лв., а за три и повече деца – 600 лв. За деца с увреждания пък данъчната основа може да бъде намалена с до 2000 лв, като трябва да се приложи и решение от ТЕЛК. Възможно е двете облекчения да се ползват заедно. Около 1 млн. българи ще получат правото да намалят данъка си.

Всички предприятия, регистрирани по ЗДДС и ЗДДФЛ от тази година ще се отчитат само онлайн. Данните показват, че и преди 85% от тях са се отчитали по електронен път.

За четирите работни дни от началото на годината вече са подадени над 1000 декларации за облагане на доходите, а средногодишно НАП получава около 600 000.

Към момента в лотарията с касовите бележки са се включили 350 000 българи. Очаква се ползите за фиска да бъдат в размер на 13 млн. лв.

Сред промените в ДОПК, които влизат в сила тази година, са отпадането на изпращането на покана за принудително изпълнение, при изпълнение на местни данъци и такси първо ще се погасява старият данък.

Методологията за облагането на фирмените активи, използвани за лични цели, ще бъде обявена до края на януари. В момента са изпратени запитвания до всички страни членки на ЕС, уточниха от НАП.