Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, получени през 2011 г., се облагат със ставка от 15 процента, се припомня в съобщение на НАП. В същото време за доходите, подлежащи на облагане върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10 процента.

Така например едноличен търговец, чиято дейност е производство на сладкарски изделия, ще заплати 15 на сто налог върху доходите си от реализацията на продукцията, се посочва в информацията.

В същото време, ако той получи хонорар по граждански договор, този доход ще се обложи с данък от 10 процента. Едноличните търговци, които през 2011 г. не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2012 г. 

Декларацията за облагане на доходите на физическите лица може да бъде изтеглена от интернет сайта на Националната агенция за приходите - www.nap.bg. Формулярите се подават до 2 май 2012г., като декларираният данък за довнасяне по годишната декларация трябва да бъде внесен в същия срок.

Пет процента отстъпка ползват гражданите, които изпратят декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис в срок до 2 май 2012 г.

Както през миналата година клиентите на НАП ще подават само онези приложения от декларацията, които са попълнили, тоест няма да се налага да разпечатват и подават цялата данъчна декларация. 

Повече информация, както и помощ при попълване на преводните нареждания и пощенските записи, както и данъчните декларации, клиентите на НАП могат да получат на информационния телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.