Европейският съюз (ЕС) включи Русия в "сивия списък" на данъчните юрисдикции - държави, които според него не спазват напълно международните данъчни стандарти. Новият списък включва още Британските Вирджински острови, Маршаловите острови и Коста Рика. Общо в списъка има 16 позиции, предимно офшорки.

Според изявление на Съвета на ЕС той „съжалява, че тези юрисдикции не си сътрудничат по данъчни въпроси и ги приканва да подобрят правната си рамка, за да се справят с установените проблеми“. Според Съвета Русия не е изпълнила задължението си да "елиминира вредните аспекти на специалния режим за международните холдингови компании".

Кои руснаци забогатяха най-много през 2022 г.

„Освен това диалогът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, стигна до задънена улица след началото на руската агресия срещу Украйна“, добавят от организацията.

istock
istock

„ЕС продължава да насърчава лоялната данъчна конкуренция и да се бори с вредните данъчни практики. Днес Съветът реши да добави Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия към списъка на ЕС на юрисдикциите, които не сътрудничат за данъчни цели. С тези допълнения списъкът на ЕС вече включва 16 юрисдикции“, се казва в изявление на сайта на Европейския съвет.

Този преработен списък на ЕС на несътрудничещите данъчни юрисдикции включва държави, които или не са участвали в конструктивен диалог с ЕС относно данъчното управление, или не са успели да изпълнят ангажиментите си за провеждане на необходимите реформи. Тези реформи следва да са насочени към спазване на набор от обективни критерии за добро управление в областта на данъчното облагане, които включват данъчна прозрачност, справедливо данъчно облагане и прилагане на международни стандарти, предназначени за предотвратяване на ерозията на данъчната основа и прехвърлянето на печалби.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg