Лидерите на ЕС се съгласиха на срещата на върха да защитят европейския бизнес, който преминава към възобновяема енергия, като въведат „данък въглерод” върху вноса от по-малко регулирани доставчици, заяви представител на Франция, цитиран от АФП.

Европейската комисия подготвя законодателство, за да заложи своя план за растеж на „Зелената сделка” и цел до 2050 г. за въглеродно неутрална икономика.

Гърция привлича пари отвън с данъчни облекчения

Френският президентски представител заяви, че това ще включва механизъм за "данъчно облагане на чуждестранни продукти на европейските граници, които не спазват същите правила за климата като европейските фирми".

Лидерите на ЕС днес постигнаха споразумение да работят за постигане на нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 година, но без съгласието на гладната за въглища Полша.

Стандартът ни на живот е наполовина от този на европейците

Дипломати потвърдиха пред АФП, че Полша отказва да се съгласи с поставения срок, след като поиска да й бъде разрешено да извърши промените до 2070 г.

istock
istock

"Ние постигнахме споразумение относно борбата с изменението на климата. Много е важно, важно беше Европа да прояви силна амбиция", заяви домакинът на срещата и председател на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

27-те лидери на ЕС одобриха заключенията по сделката след интензивен дебат, а Чешката република се съгласи да приеме плана, след като стана ясно, че на някои членове на ЕС ще бъде разрешено да развиват ядрената си енергетика.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg