Безпрецедентен иск от физическо лице към държавата. Габровец иска от Националната агенция по приходите един милиард лева за причинени неимуществени вреди. Мартин Стефанов твърди, че е инвалидизиран вследствие на тормоз от множеството проверки на бизнеса му, разказва NOVA.
 
„Преди седем години се прибрах в България да развивам търговия със зърнени култури”, така започва историята на габровеца Мартин Стефанов и последвалите премеждия с НАП.
 
„По молба на клиенти, познавайки пазара в България, колко е опасен и много монополизиран, помогнах да се направят добри сделки между партньори от България директно с чужбина – мелници и фуражни заводи”, споделя мъжът. И търговията потръгнала.
 
„Оборотите на фирмата бяха от 2 млн. лв. за шест месеца. През 2016 г. оборотите минаха 3,5 млн. лв. Явно съм влязъл в полезрението на НАП – една малка фирма с управител да има такива обороти. И през 2017 г. започна атаката срещу мен. Една след друга – приключва една и почва следващата проверка, после почва ревизия. След ревизията, пак проверка. Проверките продължиха до септември 2018 година”, разказва Стефанов. На търговецът са му съставени общо над 20 акта, които той обжалвал в съда.
 
„19 от тях отпаднаха, а 3 бяха потвърдени. Отпаднаха, че не са редовни от страна на НАП. Незаконосъобразни”, обясни търговецът. Като освободен от ДДС при търговия със зърно,габровецът не е използвал данъчен кредит или пари от държавата.
 
„Нямаше ставка от ДДС, която да използвам. Нормално е фирма, която използва ДДС, да е под наблюдение. Аз имам нулева ставка. Не познавам политици. Не познавам хора от страните от бизнеса, мафиотски. Не познавам никого. Аз просто работех открито с доставчици и клиенти, които бяха доволни”, категоричен е той.
 
Заради постоянните проверки Мартин Стефанов закрива бизнеса си. Получава и диагноза от ТЕЛК – трайна неработоспособност.
„Здравословното ми състояние никак не е добро. Имам потвърждение от габровската МБАЛ, която потвърди идиопатична кардиопатия. Имам после и от ТЕЛК решения, които потвърждават това заболяване”, обясни габровецът. Мартин Стефанов емигрира в Германия, където се лекува и развива бизнеса си там. И решава да заведе безпрецедентния иск към НАП заради влошеното си здравословно състояние
 

istock
istock

„Искът е с правно основания от чл. 1 по Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите. Искането е за 1 млрд. лв., които в по-голямата си част представляват причинени неимуществени вреди. Приложени са документи за проверките на НАП, за които той претендира, че след това са му причинени тези вреди”, обясни адвокатът на мъжа - : Десислава Колева .

Осъдиха НАП за теча на лични данни през 2019г.

„Искът е за всичко, което ми се причини, за всичко. Аз не мога и се страхувам да работя в България. Не искам да работя по този начин”, категоричен е Мартин. Ако спечели делото, търговецът на зърно заяви, че ще дари сумата. И щял да продължи с още искове към държавата. В още по-голям размер.
 
„Тази сума я формулирах, защото наскоро получих един документ, от една финансова институция в чужбина, която подготвя втория иск срещу НАП. Вече мога да го кажа - за материални щети”,  обясни Стефанов. Искът е входиран в първия ден на декември, а делото е насрочено за първи февруари в Административен съд – Габрово. Потърсихме за коментар Приходната агенция. От там, заявиха че ще коментират случая, след като съдът се произнесе окончателно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg