Днес е последният срок, в който платците на доходи за миналата година трябва да ги обявят пред Националната агенция за приходите.
 
Предприятията и самоосигуряващите се лица, които са плащали доходи за трудова дейност, трябва да ги обявят до края на деня. Това са данните, които Националната агенция за приходите използва за създаване на предварително попълнените данъчни декларации, които тази година ще са достъпни от 8 март.

В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, включително облагаемите парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък като например дивиденти и ликвидационни дялове, доходи от прехвърляне на права и имущество и други доходи, изчерпателно изброени в чл. 73, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
 
В справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ, работодателите обявяват изплатените през 2020 година облагаеми доходи по трудови и служебни правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски.
 

istock
istock

Именно март е месецът, при който можем да използваме 5% отстъпка от данъка за довнасяне на доходите на физическите лица, ако имаме такъв.

Работодателите подават справки за платени доходи през 2020г. до 1 март

Данъчната кампания за физическите лица приключва в края на април.
 
За първи път тази година от днес започва и данъчната кампания за фирмите и едноличните търговци. Те трябва да декларират доходите си за миналата година и да платят задълженията си до хазната до края на юни.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg